28/02/2022

Toate datele indică o creștere masivă a traficului de refugiați prin Vama Siret

Scris de Florin Paiu


Ucrainenii au simplificat procedurile de trecere a frontierei astfel că autoritățile se așteaptă la o creștere masivă a numărului de emigranți din Ucraina, prin Vama Siret.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a avut două discuții cu guvernatorul de la Cernăuți, iar în cursul zilei de duminică s-a întâlnit cu acesta în frontieră.
„Am solicitat să găsească soluții pentru cazurile deosebite. Și de duminică dau drumul la copii și la mamele cu copii cu o procedură simplificată sau fără verificare. Și atunci noi ne-am mobilizat pe două fluxuri în vama de la Siret. Un flux pentru cei care au documente românești, și probabil după estimări asta înseamnă 70-80% dintre cei care vor trece. Și un alt flux pentru cei care nu au documente. Am trimis urgent în Siret, unde ridicăm a doua tabără, și dacă e nevoie și a treia. Și se pare că va trebui să mergem pe procedura simplificată. Cei care au documente să îi încărcăm în autocare și să-i trimitem în interiorul țării la cazare, în funcție de ce spune dispeceratul de cazări. Arhiepiscopia Sucevei are locuri de cazare, sunt o serie de hoteluri, avem un dispecerat întreg și o să vedeți în perioada imediat următoare multe microbuze SMURD care vor încărca pasageri de aici și îi vor duce la sălile de sport și la taberele din Siret și apoi mai departe să îi trimitem în interiorul țării”, a declarat Gheorghe Flutur.
Se estimează că nu mai puțin de 400 de persoane vor putea să intre în țară prin Vama Siret în fiecare oră. Cifra a fost deja atinsă luni dimineață.
Sâmbătă seara au fost trimise în Ucraina, pentru cei care așteaptă să intre în România, nu mai puțin de 10 tone de alimente.
Peste toate, de luni temperaturile au scăzut iar din cursul nopții de duminică a nins. Pentru următoarele trei zile se anunță temperaturi la limita înghețului și ziua și ninsoare.

Florin Paiu