11/02/2022

Loghin și protejatul său Jecalo, groparii termoficării

Scris de Florin Cotos


Acțiunile și nonacțiunile din ultimul an ale administrației Loghin au dus la distrugerea sistemului de termoficare din Rădăuți. Facturile mari și frigul îndurat în case de rădăuțenii cu locuințele racordate la sistemul de municipal de termoficare nu l-au sensibilizat deloc pe primarul „umbreluță”. Mai mult chiar, primarul speculează momentul pentru a-i determina pe consilieri să-i pună la dispoziție o sumă mare de bani, zice-se „pentru modernizarea sistemului de termoficare”.

„Primarul umbreluță” a ratat toate proiectele importante ale anului trecut

În primul său an de mandat, primarul Loghin a reușit să rateze toate marile proiecte ale Rădăuților. A fost umilit de avocatul Traian Andronachi, care i-a anulat în instanță marele proiect de reorganizare a Primăriei, nu a fost în stare să cheltuie eficient banii pe care i-a primit moștenire de la Nistor Tatar pentru asfaltare, rădăuțenii fiind umiliți aproape un an de un constructor care a făcut lucrări de mântuială pe strada Bogdan Vodă, iar asfaltarea realizată pe strada Volovățului poate fi dată ca model despre cum își poate bate joc un constructor de o localitate condusă de un primar a cărui singură prioritate pare să fi fost „alinierea” angajaților și colaboratorilor, la „gândirea” lui. De asemenea, Loghin nu a găsit o formulă eficientă pentru accesarea fondurilor europene, principalele proiecte fiind scrise tot la GAL Rădăuți, sigurul proiect de succes, care i-a dat și numele de „primarul umbreluță”, fiind montarea de umbreluțe pe aleea de lângă primărie. Eșecul cel mai mare a fost însă înregistrat la asigurarea serviciilor necesare în municipiu. Punându-l director la SC Servicii Comunale pe protejatul său Adrian Jecalo, primarul Loghin a reușit într-un an să distrugă sistemul de termoficare, să compromită sistemul de colectare și depozitare a gunoiului, Rădăuțiul fiind una dintre cele mai amendate localități din județ pentru abateri grave în domeniul colectării și depozitării gunoiului, iar serviciul de întreținere străzi a fost practic compromis, mai ales după ce vecinii din Horodnic au anunțat că și-au făcut propria stație de asfalt.

Marele jaf” de la termoficare

La distrugerea sistemului de termoficare din Rădăuți nu s-a lucrat numai în ultimul an. Când a preluat Loghin mandatul, situația termoficării era una la limită. Orbit însă de dorința de a avea peste tot numai subordonați obedienți, „primarul umbreluță” îl pune director la Servicii Comunale pe profesorul de geografie Adi Jecalo, spre satisfacția celor care știau deja sigur unde va ajunge societatea. Dacă ar fi fost interesat de soarta rădăuțenilor care l-au ales primar, Bogdan Loghin ar fi întrebat încă de la investitură, cum se face că, dacă în urmă cu aproximativ zece ani Rădăuțiul avea cel mai modern sistem de termoficare din județ, cu centrală pe cogenerare nouă și cu rețea de transport nouă, acum are doar un cazan care abia poate încălzi apa menajeră?

Loghin nu și-a pus această întrebare, dar a sesizat oportunitatea momentului: el va negocia repararea sau modernizarea sistemului de termoficare. Cu un cinism specific celor care pot trece cu nepăsare și peste moartea unui om pe trecerea de pietoni, „primarul umbreluță” i-a lăsat în frig pe rădăuțenii racordați la rețeaua de termoficare, pentru a putea justifica acum o cheltuială imensă, pentru refacerea sistemului de termoficare. De altfel, consilierii locali apropiați nu au avut nicio problemă să aloce o sumă în acest sens.

Nu știm dacă sub umbrela momentului, primarul Loghin a gândit și pus în practică „marele jaf”  de la termoficare despre care se tot vorbește prin târg, sau pur și simplu a văzut „o oportunitate”. Oricum, în viitorul nu prea îndepărtat vom vedea ce se întâmplă cu milioanele de euro despre care se vorbește că ar fi fost pregătite pentru această acțiune. În funcție de cum vor fi cheltuiți acești bani, vom ști dacă și Loghin „s-a aliniat” marelui plan, sau a fost o simplă „unealtă”. Indiferent ce se va întâmpla, marele perdant este tot Rădăuțiul, care a mai pierdut un an, alături de „primarul umbreluță”.

Florin Cotos