10/02/2022

O femeie din Straja s-a trezit în curte cu o dronă prăbușită, care transporta țigări

Scris de Florin Paiu


O femeie din comuna Straja, care are locuința în apropiere de frontieră, s-a trezit, joi dimineață, cu o dronă căzută în curtea ei, lângă aceasta fiind și un colet de culoare neagră, în care se aflau țigări. Cel mai probabil, aparatul de zbor s-a prăbușit în urma unei defecțiuni tehnice sau pentru că a fost manevrat greșit.
Femeia din Straja a sunat la 112 și a alertat Poliția orașului Vicovu de Sus.

Sindicatul Europol a făcut public acest caz prin intermediul unei postări pe facebook:

”Nu este un colet trimis de curier, nici un cadou primit de la cei apropiați și nici rușii nu au anunțat că a început războiul, ci este un pachet burdușit cu țigări. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea de frontieră Straja din județul Suceava, acolo unde o femeie s-a trezit în curtea casei cu un troler plin cu țigări și o dronă, la numai un kilometru de frontiera cu Ucraina. Speriată, femeia a sunat la 112, anunțând prezența acestor obiecte în gospodăria sa. Cazul a fost preluat de polițiștii din cadrul Poliției Vicovu de Sus. Contrabanda este un stil de viață pentru unii, iar pentru alții o afacere la frontiera de nord a României. Numai anul trecut colegii noștri polițiști de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 4 milioane pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 50 milioane lei”.

Mai multe drone au fost reperate în ultimele luni pe zona Vicov-Straja, existând o activitate destul de intensă pe această linie. Cele mai multe s-au întors în Ucraina după ce au lăsat colete în România.
Inclusiv avioane tip Antonov AN2 au pătruns în spațiul aerian românesc, abandonând colete de țigări.
Polițiștii ucraineni au transmis recent că anul trecut au confiscat opt aparate de zbor folosite de contrabandişti pentru a introduce ţigări în România.
Printre acestea, două avioane Antonov, un avion Picas, 2 aeroshootere (aeronavă ușoară, care constă din două module – un cărucior prevăzut cu motor, scaune și sistem de control și o singură „aripă” asemănătoare cu o parașută) și două vehicule aeriene fără pilot.

Florin Paiu