15/03/2024

Loghin, cel mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani

Scris de Florin Cotos


  • Protejatul lui Flutur la Rădăuți, Bogdan Andrei Loghin, încheie un mandat rușinos, în care se poate lăuda că a inaugurat un lift și un veceu.
  • Contraperformanțele administrative ale iubitorului de umbreluțe în culorile curcubeului au devenit de notorietate, Rădăuțiul ajungând de batjocura comunelor din jur.
  • Dacă toți primarii pe care i-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani au încercat să lase ceva în urma lor, Bogdan Loghin s-a remarcat doar prin obediență și slugărnicie față de Flutur.

Cu excepția lui Loghin, toți primarii pe care i-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani au lăsat ceva în urma lor. Într-o analiză sumară putem observa că până în anul 1996, primarul de atunci Viorel Năsăudeanu a finalizat proiectul de racordare a municipiului la rețeaua de gaze naturale și a reușit, în parteneriat cu Consiliul Județean, să modernizeze stația de captare a apei de la Măneuți. De asemenea, la sfârșitul mandatului lui Viorel Năsăudeanu, în sertarele primăriei erau proiectele de modernizare ale centrului municipiului, cu trei variante de lucru, proiecte care ar merita și acum revăzute.

Urmează mandatele lui Mihai Frunză, perioadă în care Rădăuțiul este racordat la rețeaua de gaze naturale, se redesenează centrul municipiului prin mutarea pieței agroalimentare pe amplasamentul actual, se modernizează sistemul de termoficare prin schimbarea rețelei de transport a agentului termic și punerea în funcțiune a unei centrale noi pe cogenerare. Este perioada în care Rădăuțiul era considerat cel mai curat municipiu din județ, fiind denumit generic „O perlă a Bucovinei”.

Urmează la conducerea primăriei Aurel Olărean, care decongestionează circulația din centrul orașului prin amenajarea pasajului la nivel cu calea ferată de la Spitalul vechi, modernizează cu fonduri europene parcurile centrale, începe proiectul de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din municipiu. Este perioada în care se proiectează șoseaua de centură. În plan particular, Aurel Olărean sfințește o biserică ctitorită din resurse proprii.

În mandatul lui Nistor Tătar se construiește șoseaua de centură a municipiului, se construiește un bazin de înot didactic, se modernizează Spitalul Municipal, se construiesc noi clădiri pentru școli și se reamenajează aproape toate bazele sportive școlare.

Toți acești primari au făcut și greșeli în mandatele lor, multe dintre acestea au fost semnalate, la vremea lor, de „Săptămânalul de Rădăuți”. Cu toate acestea, niciunul dintre aceștia nu poate fi acuzat că nu a lucrat în interesul municipiului, că nu a luptat pentru binele rădăuțenilor.

Analizând perioada scursă din mandatul lui Loghin observăm că este cel mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani. Chiar dacă a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean, sume importante ajungând la Rădăuți, observăm că banii au fost tocați fără ca viața rădăuțenilor să fie îmbunătățită.

Prin comparație, vedem comune din zona Răpdăuți care în ultimii trei ani au depășit cu mult municipiul condus de protejatul lui Flutur.

Dar despre cum și în ce fel a tocat Loghin banii destinați dezvoltării Rădăuților, în edițiile viitoare.

Florin Cotos