25/09/2023

Lipsiți de libertate de doi tâlhari care au intrat noaptea peste ei în casă, cu fețele acoperite

Scris de Florin Paiu


Doi tineri, unul în vârstă de 18 ani și  unul de 19 ani, au fost arestați preventiv de Judecătoria Gura Humorului pentru comiterea infracțiunilor de ”tâlhărie calificată” și ”lipsire de libertate”, după o anchetă complexă a polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, care au avut misiunea de a nu scăpa de mâini doi indivizi periculoși care încercau să fugă din țară.  

Alarma s-a dat în noaptea de 17 spre 18 septembrie, după miezul nopții, când o femeie din comuna Ciprian Porumbescu a anunțat că doi indivizi cu fețele acoperite au intrat în casă și au cerut bani. 

Din cercetări a rezultat că doi tineri au forțat ușa casei, având pe fețe ciorapi de damă, iar în interior au dat peste proprietară, femeia de 50 de ani și peste concubinul ei, în vârstă de 63 de ani.

Tâlharii au solicitat bani și mâncare iar la un moment dat au lovit-o pe femeie, provocându-i leziuni superficiale.

Atacatorii au luat doar ceva de mâncare din casă și un card bancar la care au cerut PIN-ul. Victimele le-au oferit însă un PIN greșit astfel că tâlharii au plecat practic cu nimic. Asta nu schimbă însă cu nimic gravitatea faptei. 

Judiciariștii de la Serviciul de Investigații Criminale au stabilit însă un cerc de suspecți iar ancheta s-a oprit la doi tineri care erau dispăruși din localitate.

În baza analizării materialului probator, la data de 21.09.2023 a fost dispusă extinderea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”.

Urmare a exploatării datelor obținute, s-a reușit probarea activității infracționale a doi tineri de 19 ani și respectiv  18 ani. 

Întrucât existau indicii că tânărul de 19 ani are intenția de a se sustrage de la tragerea la răspundere penală, a fost înaintat un consemn operativ către Poliția de Frontieră în vederea luării în atenție a acestuia la punctele de trecere a frontierei de stat. 

Vineri, 22 septembrie, unul dintre fugari a fost prins de către polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere Borș, în timp ce încerca să părăsească România. .

Ambii au fost prinși iar sâmbătă Judecătoria Gura Humorului a dispus arestarea preventivă a inculpaților Iulian Dumitru Bilan și Fernando Ebelo Solomon.

Florin Paiu