26/01/2023

Legiștii de la București au transmis concluziile privind cazul bebelușului mort după botez

Scris de Saptamanalul de Radauti


Legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” București au finalizat expertiza medico-legală dispusă în cadrul dosarului penal privind copilul din Suceava mort după ce intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din municipiului Suceava, nenorocire petrecută acum doi ani de zile.

Prima expertiză a fost efectuată de medicii legiști de la Suceava și practic nici nu a putut fi luată în serios în cadrul anchetei. Doctorii de la Suceava au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică. Practic, episodul cu biserica și botezul a fost omis aproape în totalitate.

Medicii legiști de la București au constatat moartea violentă, prin aspirare de lichid (apă) însă au insistat și pe problemele acute de sănătate ale bebelușului.

După cum arată documentele medicale, copilul a fost născut prematur și a stat internat o bună perioadă în spital, având printre altele prematuritate, pierdere masă musculară, hepatită cronică formă ușoară/moderată, pneumonie interstițială.

Totuși, copilul a fost externat din spital în stare stabilă și a fost botezat la șase săptămâni de la naștere.  

”Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefaloptaiei  posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este una din concluziile cheie din raportul medico-legal.

Așadar, concluzia mai puțin tehnică ar fi că moartea este provocată de procedura de la botez, prin imersia de apă, însă probabil că un copil sănătos perfect nu ar fi decedat în urma procedurii. 

Legiștii nu au putut să dea răspunsuri la întrebări foarte directe, gen dacă bebelușul ar fi murit și dacă nu se întâmpla nenorocirea de la botez, apreciind că ar fi un răspuns speculativ.

Raportul poate fi contestat de părți (și sunt deja semnale că așa va fi) însă doar procurorul va decide dacă admite un supliment de expertiză ori dacă va da soluția în baza acestor concluzii.

Chiar dacă acest raport aduce și unele certitudini ancheta rămâne una complicată și cu o finalitate greu de anticipat.

Sursa FOTO: Monitorul de Suceava

Saptamanalul de Radauti