29/03/2024

În mandatul lui Loghin, Rădăuțiul a devenit orașul gropilor

Scris de Florin Cotos


  • În mandatul celui mai slab primar pe care l-a avut în ultimii 30 de ani, Rădăuțiul a devenit orașul gropilor
  • Cinic, Loghin a amânat asfaltările cu bani din programul Național de Investiții „Anghel Saligny” până în preajma alegerilor locale, doar-doar va fi reales primar
  • Ghinion pentru Loghin, toți primarii din Rădăuți care au asfaltat drumuri în an electoral, au pierdut alegerile!

Starea drumurilor în mandatul celui mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani este una care nemulțumește majoritatea populației municipiului. Măsurători recente arată că peste 60% din populația municipiului este nemulțumită de starea drumurilor, principalul responsabil de această situație fiind considerat iubitorul de umbreluțe în culorile curcubeului, Bogdan Andrei Loghin.

  • Asfaltările – un eșec încă de la începutul mandatului

Primele semne că nu reușește să gestioneze un proiect serios în privința modernizării infrastructurii rutiere din municipiu au fost date de Bogdan Loghin încă de la începutul mandatului. Proiecte moștenite de la fostul primar, Nistor Tatar, au fost tărăgănate, spre disperarea populației care a fost nevoită să suporte luni bune dezastrul creat pe strada Bogdan Vodă sau pe strada Mihai Viteazu. Impasibil la nevoile populației, Loghin a tărăgănat luni de zile aceste lucrări, iar asfaltul de pe strada Mihai Viteazu a fost un dezastru. Tot un dezastru au fost și lucrările realizate pe străzile Tudor Vladimirescu și Andronic Motrescu unde, la sesizarea populației, constructorul a trebuit să refacă asfaltul pus ca „pentru Loghin”. Lucrări de mântuială au fost semnalate și pe alte străzi, dar și de această dată Loghin a fost mai atent la nevoile firmelor care au asfaltat, decât la problemele populației.

O atenție deosebită a fost acordată în acea perioadă SC Servicii Comunale care primea, pe bandă rulantă, contracte pentru plombarea gropilor din asfalt. Spre exemplu, în aprilie 2021 SC Servicii Comunale primea de la Primărie aproape jumătate de milion de lei pentru a plomba gropi din din asfalt (contract 7113/23.04.2021, în valoare de 449.987.20 lei plus TVA), pentru ca, la începutul lunii mai 2022, să fie semnat un alt contract de mai bine de jumătate de milion de lei pentru plombări (contract nr. 7807/09.05.2022, în valoare de 529.828,04 lei TVA inclus, având ca obiect „Lucrări de reparații cu mixtură asfaltică BA16 pe străzi modernizate din municipiul Rădăuți, județul Suceava”). Contracte bănoase a primit de la Primărie SC Servicii Comunale și pentru balastarea drumurilor nemodernizate, peste jumătate de milion de lei făcând obiectul contractului 4553/ 15.03.2022. Cum au fost cheltuiți acești bani și cum s-a achitat SC Servicii Comunale de aceste contracte a putut vedea toată lumea, „strategia” primarului Loghin ducând practic la degradarea rețelei de drumuri, Rădăuțiul ajungând un veritabil „oraș al gropilor”.

  • Banii de asfaltări: „pușculiță de campanie”

Marele plan de campanie pus la cale și cu ajutorul strategilor cu studii fictive „în State” pentru realegerea ca primar a lui Loghin pune practic la îndoială inteligența rădăuțenilor. Asfaltările cu bani din programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost amânate până în anul alegerilor, doar-doar rădăuțenii vor uita că mai bine de trei ani au fost obligați să circule pe cele mai proaste drumuri din județ, pentru că așa a vrut cel mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani. De altfel, la gestionarea banilor din programul Național de Investiții „Anghel Saligny” Rădăuțiul a ajuns de râsul comunelor din jur. Spre exemplu, în comuna Burla lucrările de asfaltare finanțate din acest program au fost terminate de mult, în condițiile în care municipiul Rădăuți a depus documentația înaintea acestei comune. Dar cum planurile cinice ale primarului vizau doar interesul electoral, lucrările de asfaltare au fost astfel amânate, încât banii din programul „Anghel Saligny” au fost practic transformați în „pușculița de campanie” a lui Loghin.

 

  • Ghinionul primarilor care au asfaltat în an electoral

Spre ghinionul lui Loghin, rădăuțenii au demonstrat la alegeri că nu pot fi păcăliți de lucrări făcute în an electoral. Asfaltările făcute înainte de alegeri au adus mare ghinion primarilor din Rădăuți. Mihai Frunză a pierdut primăria în fața lui Aurel Olărean în anul în care programase o campanie serioasă de asfaltare. Rădăuțenii nu s-au lăsat influențați, iar Mihai Frunză a pierdut alegerile cu scorurile cele mai mici obținute chiar pe străzile care fusese modernizate în anul alegerilor.

Un alt „ghinionist” în domeniu este bine cunoscut primarului umbreluță. Bogdan Andrei Loghin a câștigat alegerile în fața lui Nistor Tătar care inaugurase deja șoseaua de centură a municipiului și începuse ample lucrări de asfaltare, lucrări tărăgănate în ultimii trei ani.

Care va fi reacția rădăuțenilor în cazul lui Loghin vom vedea la alegerile locale, dar până atunci mai avem timp să povestim și despre alte întâmplări care pot aduce „ghinion în alegeri” primarilor cu plăceri la umbreluțe în culorile curcubeului.

 

Florin Cotos