11/06/2023

Greva profesorilor continuă la Suceava și luni, 12 iunie

Scris de Saptamanalul de Radauti


Greva profesorilor nu se încheie cel puțin până când ultimele creșteri anunțate de Guvernul României nu vor fi adoptate printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului României.

Sindicaliștii transmit un mesaj de prudență și rațiune:

„Practic, Guvernul ne cere să spunem că suntem de acord cu noua propunere pentru a redacta ordonanța cu pricina.(…) Mai mult ca oricând trebuie să rămânem prudenți și foarte raționali. Singurul fapt îmbucurător este rapiditatea cu care au fost dispuși să mai pluseze după marșul de ieri. Este semnul clar că greva generală trebuie să continue pentru că guvernanții simt presiunea examenelor și a opiniei publice. Este momentul să adunăm rândurile, să fim uniți și fermi! Greva generală continuă acum mai mult ca oricând! Noi nu cedăm! Suceava îndrăznește în continuare! Împreună putem face diferența! Să rămânem uniți și să încurajăm solidaritatea!”, a transmis președinte ASI Suceava, Giani Leonte.

Oferta Guvernului este următoarea: 25% creștere salarială de la data de 1 iunie; 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, în luna octombrie; 500 de lei anual pentru personalul nedidactic, până în 2027; 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.

Oficialii de la Ministerul Educației și din zona politică în general vorbesc despre faptul că de marți, 13 iunie, profesorii ar urma să se întoarcă la catedre pentru a fi încheiat anul școlar pe ultima sută și pentru a nu se da cu totul peste cap calendarul de examene. Rămâne de văzut dacă și profesorii sunt pe aceeași lungime de undă și vor fi de acord în majoritate să încheie greva.

Saptamanalul de Radauti