19/06/2024

Femeie din Voitinel, condamnată pentru rele tratamente față de fetița sa, în vârstă de 2 ani

Scris de Florin Paiu


Judecătoria Rădăuți a dispus în ședința de marți, 18 iunie, condamnarea unei femeie din comuna Voitinel pentru comiterea infracțiunii de ”rele tratamente aplicate minorului”, cu privire la fiica sa, care la data faptelor, în anul 2018, avea vârsta de 2 ani.

Femeia a fost condamnată la 2 ani de închisoare dar, ținând cont probabil că nu a existat rea intenție, ci doar lipsă de educație, judecătorii au suspendat executarea pe un termen de încercare de 3 ani.

Sentința Judecătoriei Rădăuți nu este definitivă și poate fi atacată de procurori cu apel.

După cum a scris detaliat Monitorul de Suceava, în februarie 2018, o fetiţă în vârstă de 2 ani a ajuns la spital în stare gravă, cu arsuri de gradul III pe aproximativ o treime din corp, la o zi şi jumătate după ce s-a opărit cu apă clocotită. Fata a fost ţinută în casă, deşi avea arsuri grave, de către mama sa, care şi-a motivat gestul prin frica de reacţia autorităţilor. De altfel, copilul a ajuns la spital datorită unui vecin, care a sunat la 112 şi a sesizat că un copil din Voitinel a căzut într-o oală cu apă clocotită, iar mama nu vrea să-l ducă la spital.

După apelul la 112, poliţiştii au ajuns în scurt timp în cătunul de romi din Voitinel, găsind-o pe femeie cu un copil învelit într-un cearşaf. Micuţa prezenta arsuri vizibile la faţă şi pe corp, astfel că imediat s-a solicitat prezenţa unei ambulanţe. Atât mama, cât şi copila au fost transportate la Spitalul Municipal Rădăuţi. Copilul avea arsuri grave, inclusiv în zona feţei.

Copila în vârstă de 2 ani a fost transferată în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Suceava.

Poliţiştii au trecut ulterior la audierea celor doi soţi. Petru-Gheorghe Beghean şi Ana-Maria Beghean, ambii în vârstă de 34 de ani la acea vreme, aveau împreună patru copii, cu vârste între 2 şi 12 ani.

La audieri, mama a relatat că a ieşit din casă pentru a aduce apă de la o fântână din apropiere. În casă au rămas cei patru fraţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani. Din cercetări a rezultat că fata cea mai mică, în vârstă de 2 ani, a căzut de pe cuptorul sobei într-un vas cu apă fierbinte, care se afla pe plită. Mama minorei s-a dus la o farmacie, a cumpărat nişte medicamente uzuale pentru calmarea durerilor, şi nu a cerut ajutor medical de specialitate.

Mama a declarat că a refuzat să solicite sprijin medical de specialitate pentru minoră şi nu a sesizat evenimentul la data producerii întrucât a avut temerea că va fi trasă la răspundere şi i se va lua copilul.

 

 

Florin Paiu