18/06/2024

Tir confiscat cu tot cu peste 40 de mc lemn

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un tir folosit la transportul de material lemnos a fost confiscat de polițiști, după ce aceștia au constatat că avizul de însoțire a mărfii expirase.

Luni, 17 iunie, Polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier Piscicol din IPJ Suceava au efectuat un control la o unitate de prelucrare a materialului lemnos din Rădăuți, unde au găsit un cap tractor și o semiremorcă în care se afla lemn rotund de molid și brad.

Șoferul, un bărbat de 61 de ani, a declarat că are aviz de însoțire pentru cantitatea de 41,19 mc de material lemnos. Numai că, în momentul în care a fost interogată aplicația informatică SUMAL 2.0. s-a constatat că avizul de însoțire era expirat, iar când și-a pierdut valabilitatea tirul era în mers, pe drumul european 85, în zona Pătrăuți, la o distanță de 25 de kilometri de punctul de descărcare.

Fiind interogată aplicația informatică SUMAL 2.0. s-a constatat faptul că avizului de transport i-a fost acordat un termen de 6 ore de valabilitate pentru a ajunge la punctul de descărcare. Timpul pentru transport era mai mult decât suficient astfel că sunt suspiciuni de manevre cu transporturi multiple.

Tirul a fost condus la Ocolul Silvic Marginea, unde specialiștii au constatat că transporta o cantitate de 41,21 mc de material lemnos. Marfa a fost predată în custodie silvicultorilor, iar tirul a fost indisponibilizat și dus în locația de la Stroiești a IPJ Suceava.

Având în vedere cantitatea de lemn a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 mc a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”.

În cazul acestor dosare penale, măsura complementară este de confiscare a mijlocului de transport.

Ansamblul auto format din cap tractor și semiremorca a fost indisponibilizat și predat în custodie la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava din comuna Stroiești – Trei Movile.

”Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, fiind identificate mai multe transporturi neconforme, aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

 

 

Saptamanalul de Radauti