11/04/2023

Faptele de tâlhărie au ajuns-o din urmă rău de tot pe o femeie la bătrânețe

Scris de Florin Paiu


O femeie care are în jur de 75 de ani, originară din comuna suceveană Păltinoasa, a fost condamnată de judecători la o pedeapsă rezultantă de 7 ani 8 luni şi 1855 zile închisoare. Pare o sentință halucinantă, și este, dar doar într-o oarecare măsura.

În cazul Mariei Belei, faptele de tâlhărie comise de-a lungul anilor și clemența judecătorilor pe care a călcat-o în picioare s-au întors rău de tot împotriva ei.

La această sentință kilometrică intră o condamnare la 3 ani de închisoare, pentru cea mai recentă tâlhărie, plus pedepse anterioare neexecutate, emise de alte instanță din țară, plus 1855 de zile de eliberare condiționată pe care acum trebuie să le execute pentru că a continuat să comită tâlhării.

Ultima faptă pentru care a fost condamnată acum Maria Belei a fost comisă în urmă cu aproximativ 2 ani.

Victimă a fost o bătrână de 89 de ani, persoană de care Belei se angajase să aibă grijă.

Autoarea, cu vechi state în fapte de acest gen, a servit-o pe bătrâna cu o cafea în care i-a pus o substanță narcotică ce conținea diazepam, după care a sustras bani dintr-o poșetă ce era pe un fotoliu din sufrageria imobilului, precum și mai multe bijuterii din aur din buzunarul unui palton, creând un prejudiciu de 6750 de lei.

Maria Belei a fost prinsă de polițiștii judiciariști suceveni care și-au data seama în scurt timp cu cine au de a face după modul de operare.

Când era ceva mai tânără, înainte de a împlini 70 de ani, femeia tâlhărea bărbați.

Maria Belei ademenea bărbaţi, pe care îi agăţa de regulă în gări, mergea cu ei într-o cameră de hotel, pentru o partidă de sex, iar acolo, după ce le punea somnifer în băutură, îi jefuia. Mai multe fapte de acest gen au fost probate și s-au soldat cu condamnări. Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă dar femeia execută deja pedeapsa în Penitenciarul Gherla de mai bine de un an de zile.  

Florin Paiu