05/03/2021

Direcția Silvică Suceava a contestat în instanță pierderea atestatelor de exploatare pentru OS Marginea și OS Moldovița

Scris de Unknown


Direcția Silvică Suceava a contestat în instanță retragerea atestatului de exploatare pentru OS Marginea și refuzul reatestării pentru OS Moldovița motivând că actele de control parțial care au stat la baza deciziilor nu au prezentat situația corectă, a declarat marți, la Analiza de Seară de la News Bucovina, Cezar Tulbure, șef Birou Protecția și Paza Pădurilor din Direcția Silvică Suceava.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie, șef Birou Vânătoare, a explicat cum au apărut inițial formațiile de exploatare a Direcției Silvice Suceava arătând că primele formații de exploatare au fost formate în anul 1997.

El a spus că Direcția Silvică Suceava exploatează anual undeva între 1,3 și 1,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă un volum foarte mare, ținând cont că există Direcții Silvice care nu au masă lemnoasă de exploatat cât are DS Suceava coajă.

Potrivi lui Celsie, la acea dată, concurența fiind mai slabă, din masa lemnoasă ce trebuia exploatată rămânea foarte multă masă lemnoasă pe picior, neexploatată.

„Din momentul acela ne-am făcut niște echipe de exploatare, la un moment dat a fost secție de exploatare care a funcționat foarte bine. Am fost acuzați de cei de la ASFOR că ne alegem noi masa lemnoasă, că am face matrapazlâcuri, ceea ce nu este adevărat. Fiind în competiție cu ei, trebuie să îmi aleg și eu niște partide mai bunișoare. Nu doar că vine concurența, își ia lemnul cel mai bun, lângă drum, iar apoi să vin eu cu formațiile mele și să iau lemnul de la 10 kilometri. Apoi vin și ceilalți, care industrializează, și întreabă de ce e prețul așa mare”, a explicat Celsie.

El a spus că Direcția Silvică Suceava a încercat să cântărească lucrurile astfel încât să fie soluția cea mai bună.

Celsie a subliniat că Direcția Silvică Suceava este un operator economic și poate exploata masă lemnoasă în condițiile în care este atestată ca toți ceilalți agenți economici și a menționat că masa lemnoasă trebuie adusă la drum pentru că este așteptată de cei care industrializează.

El a mai arătat că la licitațiile de masă lemnoasă prioritate o au agenții economici, iar formațiile de exploatare ale Direcției Silvice nu participă la aceste licitații.

Șeful Biroului Protecția și Paza Pădurilor din DS Suceava, Cezar Tulbure, a menționat că DS Suceava are 16 formații de exploatare.

El a arătat că situațiile privind retragerea atestatului formației de exploatare a OS Marginea și OS Moldovița sunt total diferite.

Astfel, el a spus că toată lumea vorbește că OS Moldovița nu mai exploatează prin formație, dar că OS Marginea continuă să exploateze și să facă tot soiul de nereguli.

Tulbure a arătat că la OS Marginea, delegații Gărzii Forestiere Suceava în urma unor sesizări și unor verificări punctuale au verificat o partidă de exploatare a formației de exploatare a OS Marginea și că s-a constatat că sunt niște arbori despre care ei au considerat că sunt tăiați ilegal.

„Au făcut un act de control parțial și l-au trimis către Garda Forestieră cu propunerea retragerii atestatului”, a spus Tulbure.

El a adăugat că reprezentanții OS Marginea au venit la Direcția Silvică și au explicat că acele cioate făceau parte din partizi mai vechi sau fuseseră marcate mai de mult și că nu se impunea sancționarea.

„Am mers la fața locului, am verificat partidele respective și, într-adevăr, aspectele sesizate de OS Marginea se confirmau. S-a făcut un raport la DS Suceava în sensul contestării actului de control parțial și a fost atacat în instanță”, a spus Tulbure.

El a adăugat că în urma raportului Gărzii Forestiere, comisia de atestare a decis să retragă certificatul de atestare.

DS Suceava, considerând că ceea ce a stat la baza retragerii atestatului nu este în regulă, a atacat în instanță și această decizie de retragere a atestatului.

Cezar Tulbure a menționat că potrivit Regulamentului, perioada de trei ani de la retragerea certificatului de atestare/reatestare, curge de la data aplicării sancțiunii de către comisie sau de la data rămânerii definitive a deciziei instanței de judecată în cazul contestării retragerii certificatului în instanță.

În condițiile în care atestatul formațiunii OS Marginea expiră în 31 iulie 2021 și că sancțiunea a fost contestată în instanță, Cezar Tulbure consideră că formațiunea poate să-și continue activitatea până la expirarea atestatului, iar Direcția Silvică Suceava va lua măsurile legale în funcție de decizia instanței.

El a mai spus că la OS Moldovița, în luna august 2020 delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat tăiere ilegală în partida exploatată de formația OS Moldovița, fiind urmate aceleași proceduri și retras atestatul.

Tulbure a subliniat că acolo unde au fost găsite tăieri ilegale, formația OS Moldovița nu mai lucra de patru săptămâni.

El a explicat că în cazul formației OS Moldovița atestatul a expirat în anul 2020, iar cererea de reatestare nu a fost aprobată având în vedere situația existentă.

Și această decizie a comisiei de atestare a fost contestată în instanță, dar pentru că formația OS Moldovița nu mai are certificat de reatestare s-au oprit lucrările de exploatare, a explicat Tulbure.

George Celsie a explicat că dacă în iulie 2021 nu există o decizie definitivă a instanței pentru OS Marginea și comisia nu va certifica reatestarea, atunci și formația OS Marginea va opri lucrul.

DS Suceava se va reorganiza astfel încât alte formații ale direcției să exploateze în parchetele respective, au menționat reprezentanții DS Suceava.

Unknown