13/10/2023

Cioban reținut în arest pentru că a bătut cu ciomagul un câine de la stână

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un cioban a ajuns în arestul poliției județene pentru comiterea infracțiunii de „rănirea sau schingiuirea animalelor” după ce a fost văzut în mai multe rânduri în timp ce lovea un câine de la stână cu un ciomag. Câinele nu avea nici o șansă de a scăpa pentru că era legat. 

Pe 10 octombrie, în urma unei sesizări, polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor Suceava s-au deplasat la stâna de oi indicată de cel care a făcut reclamația. Stâna se află pe raza satului Călinești, comuna Șerbăuți.

Sesizarea s-a confirmat, câinele fiind găsit cu urme de sânge la nivelul capului și ochilor. În jurul câinelui era pete de sânge mai vechi. 

La fața locului s-a constatat că ciobanul are în jurul stânei de oi nu mai puțin de 8 câini.

Cinele agresat are în jur de 4 ani de zile și este rasă comună.

După administrarea probatoriului, joi, 12 octombrie, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au dispus măsura reținerii față de ciobanul agresor pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de „rănirea cu intenție a animalelor”, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată.

Câinele rănit a fost preluat de Asociația Casa lui Patrocle Suceava, care îl va îngriji și ține în adăpost pe o perioadă de 45 de zile, prin ordinul de plasare emis de polițiști. 

Anchetă va continua sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, fiind probabil ca autorul să fie trimis în judecată pentru fapta sa. . 

Conform legii, ciobanul riscă închisoare de la un an la 5 ani sau amendă penală.

Saptamanalul de Radauti