13/10/2023

Descindere DIICOT față de trei indivizi care își exploatau femeile prin cerșetorie

Scris de Saptamanalul de Radauti


Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au documentat activitatea infracțională a trei inculpați anchetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și act sexual cu un minor.

Victimele erau fete tinere, racolate de cei trei inițial ca partenere de viață, după care, prin constrângere fizică și morală, erau trimise la cerșit, susțin procurorii de la DIICOT. 

În sarcina primului bănuit s-a reținut că ar fi recrutat o persoană vătămată majoră, pe care, în perioada aprilie 2022 – august 2023, profitând de vulnerabilitatea emoțională a acesteia și de relația afectivă dezvoltată, ar fi obligat-o prin constrângere fizică și morală să practice cerșetoria în folosul său, în locații din județele Botoșani, Covasna, Neamț, Suceava și Vâlcea.

Al doilea inculpat este acuzat că ar fi recrutat o persoană vătămată minoră cu care a dezvoltat o relație de concubinaj (din care ar fi rezultat un copil, în anul 2020) și pe care a pus-o să practice cerșetoria în folosul său, în zone aglomerate din județele Botoșani, Covasna, Neamț, Suceava și Vâlcea.  

În cazul acestui inculpat, pe lângă traficul de minori, procurorii vor extinde cercetările și pentru comiterea infracțiunilor de ”act sexual cu un minor” și exploatarea cerșetoriei. 

La fel ar fi procedat și al treilea inculpat, care a luat de nevastă o minoră și pe care ar fi trimis-o la cerșit doar în județul Suceava.

La data de 11 octombrie 2023, procurorii DIICOT au luat măsura reținerii în arest a tuturor celor trei indivizi.

Ulterior, s-au formulat propuneri de arestare preventivă la Tribunalul Suceava.

Judecătorii au admis propunerile de arestare față de primii doi inculpați și au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Saptamanalul de Radauti