07/12/2021

Cazier plin de fapte violente pentru bărbatul care a comis crima de luni seară

Scris de Florin Paiu


Ghiocel Timofeev, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Suceava, pentru omor, după ce a ucis un rădăuțean în vârstă de 53 de ani, în seara zilei de luni, 6 decembrie, din motive care nu au putut fi lămurite de judiciariștii de la Serviciul de Investigații Criminale. Asta pentru că autorul nu a dat declarații și nu a oferit nici un fel de explicații.
Acest Ghiocel mai are la activ fapte violente care îi apar în cazier, omor și tentative de omor deosebit de grav, fapte pentru care a fost închis 23 de ani.

Primele fapte au fost comise la Iași, pe vremea când bărbatul se numea Ghiocel Anghel Țibuleac și avea în jur de 20 de ani.
Presa din Iași scria în 1998 de fapte de o gravitate extremă comise în 1997. Unul din cei doi autori de fapte de mare violență era Ghiocel Anghel Țibuleac, Ghiocel Timofeev de acum.

Atunci, Ghiocel, alături de un complice, a înjunghiat o studentă grecoaică care se afla la Iași, dar și doi bărbați, în zile diferite, unul amic cu ei, iar altul atacat în scop de tâlhărie. Ultimul a murit
Conform Ziarul de Iași din 1998, Ghiocel, judecat pentru furt, tâlhărie, tentativă de omor deosebit de grav și omor, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, una din cele mai mari pedepse de până atunci emise de instanțele ieșene. Ulterior, la recurs, pedeapsa i-a fost redusă la 22 de ani de închisoare.

În timp ce era închis la Constanța, deținutul și-a înjunghiat un coleg de celulă, care a fost la un pas de moarte. Pentru această faptă din penitenciar, bărbatul a mai primit 12 ani de închisoare.
Cu privire la fapta din Penitenciarul Poarta Albă, în județul Constanța, pe 20 septembrie 2009, între Ghiocel și un alt deținut a izbucnit o ceartă din cauza unor ţigări. După un schimb de replici dure, cei doi deţinuţi s-au luat la bătaie, iar Anghel a scos din buzunar un cuţit artizanal, confecţionat dintr-o bucată de metal ruptă din cadrul patului, şi l-a înjunghiat pe colegul de celulă în piept.
Victima, în vârstă de 30 de ani, condamnată la 19 ani de închisoare pentru omor, a fost dusă de urgenţă în infirmeria penitenciarului, iar după acordarea primului ajutor a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean din Constanţa. După ce a fost stabilizat în Camera de Resuscitare a unităţii sanitare, bărbatul a fost dus direct în sala de operaţie, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, care i-a salvat viaţa.
Ghiocel Anghel a fost pus sub acuzare pentru noua infracţiune, iar judecătorii au contopit cei 11 ani pe care îi mai avea de executat din pedeapsa mai veche cu noua pedeapsă de 12 ani pentru înjunghierea colegului de celulă. La vremea respectivă nu se aplica sporul obligatoriu de o treime pentru a doua faptă.

Criminalul feroce a ajuns la Rădăuți prin căsătorie

Bărbatul a fost eliberat din penitenciar în mai 2020 (așadar după 23 de ani de detenție, începând cu anul 1997) abia de la această dată ajungând la Rădăuți, prin căsătorie.
Foarte interesant este și cum a ajuns acesta în Rădăuți. În perioada în care era închis, bărbatul s-a căsătorit cu o rădăuțeancă, căreia i-a preluat și numele. Se pare că cei doi se cunoșteau de mulți ani iar femeia a ținut legătura cu el în perioada în care a fost închis. Undeva în 2019, cei doi s-au căsătorit iar bărbatul a devenit Ghiocel Timofeev. Acesta și-a șters astfel trecutul, și așa îndepărtat și puțin cunoscut.
Până la grozăvia de luni, 6 decembrie 2021, bărbatul nu a fost în atenția polițiștilor rădăuțeni pentru că nu a comis nici o faptă antisocială.
Crima din seara zilei de Moș Nicolae nu are un mobil clar.
Ghiocel Timofeev locuia la aproximativ 4 kilometri de casa victimei și nu se știe să fi avut vreo legătură cu cel căruia avea să-i ia viața – tot un bărbat de 53 de ani. Cel mai probabil a fost vorba de un conflict spontan, iar Ghiocel, care purta tot timpul cuțit, a reacționat extrem de violent.

Apeluri la 112 au anunțat, în interval de câteva minute, că un individ fuge pe străzile din Rădăuți cu un cuțit în mână, apoi că un cuțitar a atacat doi tineri, într-un parc, după care a venit și apelul disperat al soției bărbatului ucis, care a anunțat crima. Toți polițiștii care erau de serviciu s-au mobilizat imediat iar Ghiocel Timofeev a fost identificat și imobilizat într-un parc din Rădăuți.
Prins de polițiști și audiat ore în șir, individul nu a oferit nici un fel de informații cu privire la mobilul faptei sale.

Florin Paiu