02/04/2021

Când am plecat eu de la primărie, cred că am lăsat vreun milion de euro în cont, pe investiţii. Aşa că nu e vorba de „greaua moştenire”

Scris de Unknown


Asta a spus fostul primar Nistor Tatar, la emisiunea Față în Față, realizată de Marius Cocoș la Radio VIVA. În aceeași emisiune, Nistor Tatar a comentat începutul de mandat al primarului Bogdan Loghin și a atras atenția unor investiții începupe în timpul mandatului său, care pot fi ratate de actuala administrație a municipiului.

MC: Spuneţi-mi şi despre bazinul de înot, un deziderat al oraşului, privit de multă lume cu neîncredere. 

NT: La bazin lucrările sunt efectuate în proporţie de 85%. Pe frig s-a lucrat la partea de instalaţii, la ce se mai poate. Probabil că prin luna mai va fi gata. Problema este că Primăria Rădăuţi trebuie să asigure utilităţile. Când eram primar, deja am fost dat o comandă şi am cerut nişte oferte pentru branşamentul electric. În sarcina primăriei sunt apa, canalizarea şi branşamentul electric. Ar fi penibil să termine constructorul lucrarea şi să nu aibă utilităţile acolo. Nu mai depinde de mine. În Consiliul Local, încă nu au venit indicatorii din partea Executivului. Dar poate se prind la buget şi o să se termine, ca valoare investiţiile nu sunt aşa mari. Pe achiziţii publice, se pot da, prin creditare directă, racorduri de apă, canal, gaz etc. Vom vedea. Eu am făcut negocieri, ajutat de salariaţi, normal, pentru că nu le face primarul singur pe toate, trebuie colaborare cu salariaţii.

Am înţeles că a zis domnul primar, pe holurile primăriei că el nu mai lucrează cu linia I, cu cei care au lucrat cu mine, că va lucra cu linia a II-a. Că intră la restructurări, la tăieri din salariu. Nu vreau să comentez problema cu salariaţii, salariaţii au sindicat… Primarul este ordonator de credite şi are dreptul să îşi aleagă oamenii cu care lucrează. Dar eu ştiu că noi n-avem primar în Rădăuţi…

MC: De ce spuneţi asta?

NT: Păi a semnat o dispoziţie prin care şi-a delegat toate atribuţiunile către administratorul public. Deci domnul primar nu semnează nicio hârtie acum, toate le semnează administratorul public.

MC: Cam câte hârtii semnaţi când eraţi primar?

NT: Multe, dar îmi asumam şi îmi asum ce am semnat. Nu mă gândesc că poate documentul nu este total în ordine şi pun persoana X să semneze. Nu, dacă e, îmi asum eu şi ştiu ce am de făcut.

Eu am semnat un contract, eu zic legal şi chiar nu am nicio emoţie, de vreo 419.000 de lei, cu Servicii Comunale, pentru nişte plombări. M-a dat la ANI, la Parchet, la DNA. Eu ca ordonator de credite aveam dreptul să semnez, oferta a fost luată de pe SEAP. Au întrebat cei care anchetează: „Unde aţi semnat contractul, unde v-aţi întâlnit cu cei de la Servicii Comunale?”. Am spus că eu am semnat la Primărie, Servicii Comunale la ei. Achiziţia a fost luată pe SEAP în august şi în septembrie am semnat contractul. Nu cum au făcut dumnealor: azi am luat contractul de pe SEAP, a doua zi semnez contractul şi a treia zi am făcut şi plata.

Eu am plecat cu capul sus de la primărie. E adevărat că, atunci când eşti după primul mandat şi ai şi nişte realizări în spate, nu-ţi cade prea bine. Dar mergem înainte…

MC: Chiar, unde credeţi că aţi greşit în campania electorală? Unii spun că i-aţi „ajutat” pe alţii, gândind că ar putea rupe voturi din altă parte

NT: Nu, n-am ajutat pe nimeni. Ştiţi cum e, fiecare partid merge ca să obţină nişte voturi. Lista pentru candidaţii de primar trage automat şi lista pentru consilieri locali, e clar. Eu acum trag concluzia, după ce a ieşit la suprafaţă cu votarea viceprimarului şi cu altele, că din interior s-a stricat ceva, au fost nişte trădări. Sunt unii acum în altă barcă, au alt preşedinte, păi nu se poate. Domnul primar Loghin nu poate conduce două partide, şi PSD că a fost, şi PNL că este. 

MC: Care mai e situaţia cu Şcoala 6?

NT: Şcoala de pe Obor are finanţare prin CNI. Am făcut 4 licitaţii cât am fost eu primar, până la a patra licitaţie a adjudecat un constructor din Brăila. Un an de zile a tărăgănat-o, ba că-i pandemie, ba că-i alta, au mai venit nişte subcontractori şi au lucrat pe partea de instalaţii. Când am plecat eu de la primărie am spus că nu putem face treabă cu acest constructor şi trebuie să reziliem contractul. Eu am plecat. Domnul Loghin nu avea altceva de făcut iarna asta, pentru că există finanţarea prin CNI, decât o altă licitaţie. Sperăm să câştige un constructor din zonă, cum a fost la Şcoala Eminescu, unde am terminat într-un an de zile. Nu ştiu dacă domnul Loghin este informat, dar ar trebui să facă licitații şi să se apuce de treabă la Şcoala 6. Dacă nu se urgentează, ar putea să piardă şi finanţarea la CNI. Eu mi-am dorit foarte mult s-o termin, e o şcoală parcă cu ghinion. A început cu inspectoratul, s-a transferat la primărie. Când am făcut documetaţia pentru CNI, am intabulat terenurile, tot ce trebuia, toate demersurile, am făcut proiect din nou. Acolo, într-un an de zile se poate termina. Cel mult. Dar s-au pierdut câteva luni fără să se facă licitaţia, acum trebuia să se intre la lucru. Oricum, la mine e trecută la nerealizări. Acesta e adevărul.

MC: A fost un „zbucium” după alegeri la Rădăuţi. Schimbări la Spitalul Municipal, la Servicii Comunale. Parcă a venit un tsunami de schimbări. Nu sunt împotriva schimbărilor, atât timp cât sunt în regulă şi vii cu o soluţie mai bună. Aşteptăm să vedem rezultatele.

NT: La spital am văzut un lucru foarte dubios. Domnul Andronachi a fost demis printre altele, din ce am citit în motivare, că ar fi făcut nişte concursuri cu criterii suplimentare faţă de ce prevede legea. Surprinzător, acum văd că spitalul angajează fără concurs. Dai un manager afară pentru că vrea nişte criterii în plus la concursul de angajare, dar acum angajezi fără concurs.

Am zis că am colaborat foarte bine cu domnul Andronachi, cu toată lumea cred eu. Am avut o relaţie bună chiar şi cu domnul Flutur. Doar cu ACET-ul nu. Suntem singurul municipiu din judeţ în care, datorită domnului Flutur şi insistenţelor mele, am semnat un document cu domnul Groza prin care fac refacerile de anul trecut pe banii ACET-ului. ACET nu aducea la starea iniţială carosabilul, în urma lucrărilor efectuate. I-am facturat cât am mai fost eu primar şi a plătit, anul trecut. Am şi toate procedurile făcute, absolut tot, semnate. Nu ştiu ce face acum actualul primar. E treaba lui. Dar vă spun că nici primarul Sucevei, Ion Lungu, care este acţionar majoritar la ACET, nu are aşa un document.

Am avut probleme cu apele pluviale, care sunt şi în momentul de faţă. Domnul Loghin se plânge acum că nu ştiu ce trebuie să plătească. Eu nu am plătit şi am spus şi de ce: pentru că rădăuţenii merită mai mult respect de la ACET şi merită ca ACET-ul să-şi facă treaba. Şi am motivat la timpul respectiv de ce nu am plătit. Când am plecat eu de la primărie, cred că am lăsat vreun milion de euro în cont, pe investiţii. Aşa că nu e vorba de „greaua moştenire”.

La începutul anului a intrat cu 500.000 de euro în cont pentru dezvoltare. Bani rămaşi de la mine, nu din altă parte.

Eu, în mandatul meu, am asfaltat în Rădăuţi cât nu s-a asfaltat niciodată. Peste 20 de km şi mai aveam contracte în derulare. Dacă mai eram la primărie, str. Bogdan Vodă era făcută, nu arăta ca acuma. Şi e o stradă emblematică pentru Rădăuţi. Eu în fiecare an am adus între 50 şi 70 de miliarde de lei vechi, prin Hotărâri de Guvern. Şi banii ăia m-au ajutat să fac investiţii. Acum, să vedem câţi bani aduce domul Loghin? Sunt curios câţi bani îi dă domnul Flutur de la Consiliul Judeţean la distribuţia pe primării. Pentru Rădăuţi, pentru Fălticeni, ambele cu primari PSD, a dat câte 5 miliarde de lei vechi. Să vedem cât primeşte domnul Loghin, de aceeaşi culoare politică.

Am peste 3.000 de mp pătraţi de pavaj pus, peste 20 de km de drumuri asfaltate, extinderi de apă şi de canalizare. Pe banii primăriei, unde nu a fost prins de ACET. Să vedem ce o să se întâmple de acum încolo… Ca rădăuţean, îmi doresc cât mai multe investiţii în Rădăuţi, este în avantajul tuturor.

Când a fost ministrul Dezvoltării, m-a sunt cineva de la primărie să mă întrebe unde este dosarul cu sala de sport de la Colegiul „Andronic Motrescu”. Dosarul este la CNI. Dar de unde să ştii dacă tu mergi doar ca să îţi faci poze cu Mihalescul în birou?

Şi a mai fost „comicăria” cu Spitalul de Boli Contagioase, că i-a spus şi ministrul că nu îţi dă nimeni voie să aduci bolile contagioase lângă spital, nu îţi dă autorizaţie. Ştiţi că şi la Suceava sunt peste drum. Făceai 12 saloane din sponsorizări şi era făcut şi era o investiţie pentru care nu cheltuiai nici un ban. Eu tot nu am înţeles motivul refuzului. Probabil nişte ambiţii personale. „Nu m-a sunat pe mine domnul Mandachi, a vorbit cu managerul”, chestii de astea.

Se fac restructurări la Casa de Cultură, se schimbă organigrama. Se fac restructurări la muzeu, pentru că nu aduc bani şi nu îşi acoperă cheltuielile. Acesta-i rolul muzeului? Aceeaşi treabă şi la bibliotecă.

MC: La fotbal situaţia e tot încâlcită?

NT: Oamenii muncesc, la fotbal. Deocamdată şi-au luat salariile pe ianuarie şi pe februarie. Mai au transportul de la sponsori pentru deplasări, merg în continuare. Până la vară, atunci vom vedea ce se întâmplă. Atunci, am putea avea parte de o surpriză: să vină o persoană care să ia echipa în sistem privat.

MC: Un cuvânt de final?

NT: Eu sunt dispus la colaborare, nu am nicio problemă, nici cu primarul Loghin, nici cu altcineva. Dacă vor apela la mine şi pot să-i ajut, îi ajut. M-aş bucura să fie cât mai multe investiţii în Rădăuţi, să terminăm cu străzile de balastru. Să fie toţi rădăuţenii mulţumiţi şi să aibă tot ce le trebuie. Suntem în Postul Mare şi ne rugăm la cel de sus să fie bine!

Unknown