07/03/2023

Bătrân dus la spital dintr-o casă ticsită de munți de gunoaie

Scris de Florin Paiu


În dimineața zilei de 6 martie, Poliția a fost sesizată că este posibil ca un bătrân să fie decedat în casă pe strada Grigore Alexandru Ghica din municipiul Suceava.

Prima constatare a echipajului deplasat la fața locului a fost că în curtea casei și prin anexe sunt mormane de gunoaie adunate de ani de zile. Mirosul era greu de suportat iar peisajul sinistru era completat de câini legați, care păreau foarte flămânzi și agresivi.

Bătrânul nu a răspuns la ușă astfel că a fost nevoie de o intervenție în forță în locuință.

Singurul aspect pozitiv din acest caz este că proprietarul, Dumitru S., în vârstă de 72 de ani, era în viață. Bătrânul nu comunica cu cei veniți să îl salveze și era într-o stare deplorabilă.

Bătrânul a fost evaluat, preluat de o ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava. Ulterior, a fost transferat la Secția de Psihiatrie, o soluție de cazare pe termen scurt mai mult ca sigur.  

 Cei doi câini aflați evident într-o situație precară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle Suceava.

Reprezentanții Asociației ”Casa lui Patrocle” au relatat scenele găsite la fața locului:   

”Nu se întâmplă în pustietate, ci în mijlocul unui municipiu reședință, în anul 2023. În mijlocul comunității și al civilizației. O altă poveste tulburătoare despre oamenii și animalele de printre noi care au nevoie de ajutor. Iar ceea ce-am văzut azi este mai presus de orice exercițiu de imaginație.

Pe scurt. Am fost sesizați de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni vizavi de situația câinilor. Am sesizat la rândul nostru Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, care au emis urgent ordine de plasare în adăpost pentru cei doi câini. Problema animalelor a fost rezolvată, câinii au fost preluați, au ajuns în grija asociației noastre, sunt sălbăticiți, au trebuit tranchilizați de dr. Zub Gabriel, căci n-a fost chip să putem pune mâna pe ei.

Rămâne problema omului, a bătrânului.

Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit. Nu vă puteți imagina ce-i acolo, tone de gunoi adunate în ani întregi, de toate, saci, pungi și sacoșe cu mizerii, peturi, papuci, hoituri, oale, lighene. Iar printre munții de gunoaie care pe alocuri ating 2 metri, o alee îngustă pe unde poți trece.

Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie. Mințile noastre n-au putut procesa ce-aveam în fața ochilor. Iar acolo trăiește un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer. Câinii legați și priponiți în câte jumate de metru de lanț, în jurul lor rahat adunat și bătătorit de ani întregi, sălbatici, nevinovați”.

Cazul pare a fi în primul rând unul social astfel că se speră că autoritățile vor face ceva concret pentru bătrân.

Florin Paiu