09/03/2023

O suceveancă, fost canotor de performanță, coordonează pregătirea fizică în Jandarmeria Română 

Scris de Florin Paiu


Jandarmeria Română a evidențiat-o în acest an, cu ocazia Zilei Femeii, pe Elena Pîrvan, locotenent colonel în cadrul structurii, fostă canotoare de performanță, cea care, din 2017, coordonează pregătirea fizică a angajaților Jandarmeriei Române. 

Elena Pîrvan este originară din comuna suceveană Udești. Ea era elevă în clasa a IX-a la un liceu din Suceava când, în cadrul unei selecții, un antrenor i-a văzut potențialul pentru canotaj.

În anii următori suceveanca a fost selecționată în loturile naționale de juniori și a participat la toate competițiile naționale și internaționale de juniori, de la care a adus mai multe medalii. Cele mai importante au fost 3 medalii de argint la Campionatele Mondiale de Juniori.

”Locotenent colonelul Elena Pîrvan a început sportul de performanță în anul 1993, la Orșova, la Baza Nautică de Canotaj. A fost selecționată de la liceu, din Suceava chiar la începutul clasei a IX -a. A urmat o perioadă de adaptare – antrenament și cursuri de înot, necesare pentru a putea urca într-un schif, barca de simplu canotaj. Din acea perioadă își amintește că muncea foarte mult, se antrena cu determinare și seriozitate și din primul an a ieșit de două ori campioană națională la proba de 4 vâsle”, se arată în postarea Jandarmeriei Române.  

Ea a fost legitimată la seniori la Clubul Sportiv Dinamo București și a fost inclusă în lotul olimpic de seniori timp de 10 ani.

Sportiva a trecut prin toate categoriile de loturi naționale.

În anul 2006, suceveanca s-a retras oficial din activitatea sportivă, iar în prezent este arbitru la disciplina sportivă canotaj.

După retragere, aceasta a devenit ofițer în Jandarmeria Română. 

”Când urci pe podium, senzația este unică de fiecare dată! Pot spune că acelea au fost cele mai frumoase momente care m-au împlinit ca sportivă și care mi-au dat curaj de fiecare dată! De fiecare dată priveam spre cer și știam ca cineva, acolo sus, mă iubește!”, a povestit Elena Pîrvan.

Florin Paiu