28/02/2023

Autotren confiscat, 12 infracțiuni și peste 200 mc lemn ridicat după o amplă acțiune a Poliției și Gărzii Forestiere

Scris de Saptamanalul de Radauti


Polițiștii continuă acțiunile de control susținute privind afacerile ilegale cu lemn cu mențiunea că încep să apară mai des și cazuri de confiscări mari de lemn în urma unor acțiuni complexe privind afaceriști care nu mai intră în categoria celor mărunți.

Polițiștii de la Secția Rurală 11 Pojorâta au efectuat cercetări amănunțite, pe aproape tot parcursul lunii februarie, alături de inspectori ai Gărzii Forestiere Suceava, cu privire la circulația și depozitarea materialului lemnos la două societăți din Breaza, S-au adunat date și informații cu privire la patru transporturi efectuate cu același vehicul de mare tonaj, prevăzut cu macara. Este vorba de transporturi de peste 10 mc lemn.

Transporturile erau diferite ca punct de plecare față de depozitul care figura în acte. În plus, verificările în aplicația SUMAL au arătat că fotografiile încărcate nu erau cu mijlocul de transport efectiv încărcat ceea ce înseamnă practic că transportul este considerat fără proveniență legală.      

Pe acest fond, în urma documentării activității infracționale, polițiștii au  dispus și confirmat continuarea urmăririi penale pentru patru infracțiuni de ”transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc neînsoțite de documente specifice de transport”,  plus patru infracțiuni de fals informatic.

În total, în urma acțiunii de la Breaza, polițiștii au aplicat societăților comerciale sau administratorului 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 130.000 lei. De asemenea, au fost constatate 12 infracțiuni silvice sau asociate domeniului silvic și au fost confiscați 202 mc material lemnos în valoare de peste 111.000 lei.

Foarte important polițiști au dispus și măsura confiscării vehiculului de mare tonaj prevăzut  cu braț (macara) în valoare de 40.000 euro.

Saptamanalul de Radauti