16/02/2023

Alexandru Huțuleac, atacatorul polițistului Sfichi, pus în libertate, sub control judiciar

Scris de Saptamanalul de Radauti


Interminabilul proces în care este judecat rădăuțeanul Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, trimis în judecată deja de 5 ani, printre altele pentru că l-a lovit cu sabia direct în cap pe polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, își arată efectele duratei nepermis de lungi.

Principalul inculpat din dosar a fost plasat sub măsura controlului judiciar, după ce de câteva luni era acasă, în arest la domiciliu.

Alexandru Huțuleac este practic liber, având impuse doar unele interdicții și obligații. 

El a profitat de articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, care stipulează că ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”. Așadar, legal, Huțuleac nu mai putea fi ținut în arest preventiv sau arest la domiciliu mai mult cinci ani atâta timp cât nu este condamnat de nici o instanță. Sub aspect al legii penale, el se bucură de prezumția de nevinovăție.

Iar dosarul este trimis în instanță din martie 2018.

Dosarul s-a împotmolit în instanță după ce, printre altele, a fost mutat de la Tribunalul Suceava la Tribunalul Botoșani iar un magistrat l-a preluat, l-a judecat o perioadă și apoi a ieșit la pensie.

Dosarul a fost preluat de un alt magistrat de la Tribunalul Botoșani care încearcă în această perioadă  să dea o soluție.

Dosarul se află de câteva luni în pronunțare.  

Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Acesta și-a revenit doar parțial și este pensionat medical.

Sfichi a fost unul din cei trei polițiști care au pătruns în casa lui Huțuleac, în cadrul perchezițiilor dispuse de procurorii de la DIICOT Suceava în dimineața zilei de 5 decembrie 2017.

Trezit din somn, Huțuleac a pus mâna pe o sabie și a lovit cu aceasta pe întuneric, de sus în jos.

Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul.

La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri.

Saptamanalul de Radauti