17/10/2023

A gonit cu poliția după el pentru a scăpa de două amenzi și s-a izbit cu mașina într-un gard 

Scris de Florin Paiu


După ce finele săptămânii trecute s-au înregistrat, în doar ceva mai mult de 24 de ore, trei șoferi de autoturisme și un motociclist care au fugit de poliție, un alt caz similar s-a petrecut luni seară.

De această dată atrage atenția că fugarul și-a pus viața în pericol  deși nu comitea nici o infracțiune ci doar două contravenții care după urmărire s-au transformat în mai multe amenzi.

Luni seară, în jurul orei 20.00, polițiștii dintr-un echipaj al Biroului Rutier Suceava, în timp ce acționau pe strada Energeticianului din Suceava au observat un autoturism al cărui șofer a efectuat brusc o manevră de întoarcere.

Polițiștii au plecat în urmărire, cu semnalele luminoase și acustice pornite, șoferul mărind viteza de deplasare.

După o urmărire de aproximativ 1 kilometru, într-o curbă spre dreapta, șoferul fugar a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a pătruns pe contrasens, unde mașina a intrat în coliziune cu gardul de beton al unei societăți comerciale.

Șoferul a ieșit singur din mașină, fiind vorba de un tânăr în vârstă de 32 de ani, din Prelipca-Salcea, care a refuzat transportul la spital și a declarat că nu a suferit leziuni.

Polițiștii au constatat cu surprindere că cel de la volan are permis de conducere și a ieșit negativ atât la verificarea cu etilotestul cât și la cea cu aparatul DrugTest.

În urma verificării documentelor autoturismului s-a constatat că acesta figura cu asigurarea RCA expirată și I.T.P. expirat.

Șoferul a fost sancționat contravențional pentru neoprire la semnalul polițiștilor rutieri, neadaptarea vitezei la condițiile de drum cu producerea unui accident de circulație soldat doar cu pagube materiale, lipsa I.T.P, și lipsa R.C.A, cu amenzi în valoare totală de 2850 lei.

De asemenea, s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și s-a procedat la ridicarea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

Polițiștii au avertizat din nou într-un comunicat de presă cu privire la cât de riscante sunt aceste urmăriri:

”Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic dar și pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi. De asemenea, în condițiile apropierii sezonului rece, în special pe timpul nopții, suprafața carosabilă poate genera o aderență scăzută, viteza excesivă ducând la un risc rutier crescut.

Reiterăm faptul că vom da dovadă în continuare de fermitate și vom acționa în permanență cu utilizarea mijloacelor din dotare și respectarea strictă a legislației și procedurilor pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și tragerea la răspundere a celor care pun în pericol propria siguranță dar și a celorlalți participanți la trafic”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Tot în cursul zilei de luni, 16 octombrie, polițiștii au dispus și reținerea în arestul IPJ Suceava a unui șofer de autoturism și a unui motociclist  care au consumat alcool și au condus pe drumurile publice.

Ultimul este tânărul în vârstă de 23 de ani, din Mălini, care a provocat un accident în care a murit un consătean după ce a condus o motocicletă, fără permis de conducere și băut.

Tânărul din Mălini a fost arestat de Judecătoria Fălticeni pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Florin Paiu