05/10/2021

A descărcat un încărcător de pistol cu bile în capul unui bărbat și este liber

Scris de Florin Paiu


Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Rădăuți, care locuiește în comuna Satu Mare, a fost protagonistul unor scene pe cât de halucinante, pe atât de grave. Este vorba de același bărbat care a tras cu pistolul și prin Rădăuți, după un om care se deplasa pe trotuar. Dacă la Rădăuți a fost vorba de un pistol de airsoft cu care autorul a tras la întâmplare, la Satu Mare s-a tras cu un pistol cu bile, cu o țintă bine stabilită.

Pe imaginile video puse la dispoziție de victimă se vede cum agresorul, Adrian Țugui, vine cu pistolul în mână și trage spre cel de la volan de la mică distanță. Deși împușcat în cap și în față cu bile, Mircea Prelipcean a reușit să coboare din mașină și să se apere de agresor. A urmat un schimb de pumni în stradă, în urma căruia pistolul a căzut pe jos, ajungând ulterior în custodia poliției.


”Am avut cel puțin 11 bile trase în cap și în față și altele care nu m-au nimerit și s-au dus prin mașină. Dacă una îmi intra în ochi puteam să rămân orb. Am trecut prin momente de șoc, nu am știut cu ce trage, vă dați seama ce a fost în primele momente pentru mine. Sunt revoltat că acest agresor periculos, care a tras cu pistolul în mai mulți oameni, este acum în libertate iar eu nu știu nimic de anchetă de la poliție”, a declarat Mircea Prelipcean pentru Monitorul de Suceava.

Cei doi au avut anterior o serie de conflicte. Pe acest fond, pe timp de zi, în timp ce se afla în fața locuinței mamei sale, Prelipcean a fost atacat cu pistolul.
Mircea Prelipcean spune că același Țugui ar mai fi tras cu pistolul prin comuna Satu Mare și cu câteva zile înainte de agresiunea asupra sa, în urma unui alt conflict, cu alt localnic. Se mai adaugă episodul cert al tragedii cu pistolul în Rădăuți.

Pe 14 august, un bărbat din Rădăuți a alertat poliția cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe trotuar, prin zona centrală a orașului, dintr-un autoturism BMW înmatriculat în Germania un bărbat a scos o armă și a tras spre trotuar, el fiind atins la un picior.
Din ancheta ulterioară a polițiștilor a rezultat că a fost vorba de o armă de airsoft, care nu se supune regimului autorizării ca armă de foc, dar care, totuși, se folosește în spații autorizate, pentru agrement, nu pe stradă.
Ancheta a ajuns la același Adrian Țugui, în vârstă de 38 de ani. Acesta ar fi tras cu una din cele două arme pe care le avea asupra sa, până să fie arestat. Asta în condițiile în care „pistolarul” era sub măsura controlului judiciar, într-un dosar pentru infracțiuni la regimul rutier.
Dosarele de agresiune ale lui Țugui sunt conexate iar cercetările au loc sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

După cum am mai arătat în Săptămânalul de Rădăuți, Adrian Țugui a scăpat din arest din cauza unei gafe monumentale a unui procuror.
Judecătoria Rădăuți a decăzut un procuror din dreptul de a formula cereri privind prelungirea arestului unui inculpat, din cauza întârzierii depunerii cererii în termenul legal.
Procurorul a formulat solicitarea de prelungire a arestului preventiv pe 13 septembrie, deși termenul expirase cu o zi înainte.

Constată imposibilitatea judecătorului de drepturi şi libertăţi de a verifica legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive şi necesitatea prelungirii măsurii arestării preventive înainte de expirarea duratei acesteia, ca urmare a decăderii procurorului din dreptul de a formula cereri privind măsurile preventive și a nulității actului făcut în acest sens peste termen. Constată că măsura arestării preventive încetează de drept”, se arată în minuta Judecătoriei Rădăuți.

Beneficiarul acestei scăpări este chiar Adrian Țugui, care a fost pus în libertate fără nici o restricție și care a plecat deja în Austria.

Florin Paiu