04/10/2021

Jandarmii au dat 18 amenzi și au întocmit acte pentru două dosare penale, în urma protestului de sâmbătă

Scris de Florin Paiu


Jandarmeria Suceava a anunțat în cursul zilei de luni, 4 octombrie, primele măsuri care s-au luat cu privire la cei care ar fi provocat scandal la protestul de amploare care a avut loc sâmbătă, în municipiul Rădăuți. Au fost date 18 amenzi iar față de doi bărbați s-a întocmit documentația pentru deschiderea de dosare penale, pentru comiterea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice și opunerea prin violență față de forțele de ordine.

Cu privire la ce a provocat incidentele violente, jandarmii susțin că unul dintre protestatari s-a urcat pe o mașină, nu a vrut să coboare iar în timp ce doi jandarmi au intervenit pentru a-l da jos, un alt protestatar a aruncat o petardă, creând o busculadă. Jandarmii au fost nevoiți apoi să folosească spray iritant lacrimogen, pentru a dispersa mulțimea și a reveni în dispozitiv. Cel puțin unul dintre protestatari a avut nevoie de îngrijiri medicale.
De remarcat că la protestul de sâmbătă, majoritatea jandarmilor nu purtau mască de protecție. Problema a fost remarcată de conducerea Jandarmeriei Suceava, care a reinstruit jandarmii în cursul zilei de duminică, aceștia fiind avertizați să fie foarte atenți cu privire la portul măștii de protecție

Redăm mai jos comunicatul Jandarmeriei Suceava:

Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a asigurat măsurile de ordine și siguranță publică cu ocazia desfășurării manifestațiilor din 2 și 3 octombrie a.c., din municipiul Rădăuți.

Efectivele inspectoratului au acționat pentru protecția participanților, dar și a celorlalți cetățeni, totodată, aducând la cunoștință protestatarilor prevederile legale.

În urma executării misiunilor, jandarmii au aplicat 18 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine publică și au întocmit față de două persoane actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice și opunerea prin violență față de forțele de ordine. Se fac în continuare verificări pentru identificarea persoanelor care au participat la aceste manifestații și luarea măsurilor legale.

Jandarmeria Suceava mulțumește tuturor participanților care, în ziua de duminică, au înțeles să respecte normele de conviețuire socială, au dat dovadă de responsabilitate și respect față de lege.
De asemenea, recomandăm persoanelor care aleg să participe la adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să poarte în mod corespunzător masca sanitară de protecție, să adopte un comportament pașnic și civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să se delimiteze de grupurile de persoane care tulbură ordinea publică sau care incită la violență și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi despre prezența în zonă a unor astfel de persoane.
Jandarmeria Suceava asigură, fără discriminare, protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic.

Florin Paiu