Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o nouă captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.
Pe 10 aprilie, în jurul orelor 10.30, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au reperat în trafic o autoutilitară înmatriculată în alt județ, despre care dețineau date că este implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, materialul lemnos ce ajunge să fie comercializat pe raza județelor vecine, la un preț însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, respectiv viori.
La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au fost dispuse activități specifice de supraveghere a autovehiculului în cauză, fiind desfășurate patrulări și pânde pe raza localității Voievodeasa din comuna Sucevița, precum și pe raza comunelor Marginea și Horodnic de Sus, iar în jurul orelor 17.50, autoutilitara a fost oprită în trafic pe DN 2E pe raza comunei Horodnic de Sus.
La volan era un bărbat din municipiul Reghin, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, precum și un aviz de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 2,52 m.c. lemn de foc.
Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii și luării măsurilor legale.
Astfel, în urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a rezultat că în autoutilitara se afla cantitatea de 2,56 m.c. specia paltin de munte creț, în condițiile în care în avizul de însoțire era înscris sortimentul lemn de foc, lemn comun.
”Valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 25.000 lei (5.000 euro), iar, din datele obținute, rezultă faptul că, în zona județului Mureș, acesta se vinde la suprapreț.
Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț, este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat.
La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, vor fi continuate activitățile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creț”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.
La finele lunii ianuarie a acestui an, tot polițiștii de la Marginea au mai făcut o captură de 2,4 mc lemn din esență de paltin creț.
Atunci, șoferul a prezentat la control un aviz pentru cantitatea de 2,4 mc lemn, specia paltin de munte, iar totul părea a fi în regulă.
Polițiștii de la Marginea au avut suspiciuni că materialele lemnoase au fost încărcate din alt loc decât cel menționat în avizul de însoțire, precum și cu privire la esența materialului lemnos, având în vedere modul de porționare.
Prin urmare, autoutilitara a fost condusă de polițiști la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a fost solicitat pentru inventariere și pentru stabilirea esenței.
Cantitatea de lemn era cea din aviz, dar lemnul era din specia rară și scumpă a paltinului creț.
Acest lemn se găsește foarte rar și are un regim special fiind căutat de hoți prin toată țara, pentru a-l vinde apoi mașterilor de viori.