25/05/2022

Porcul de Mangalița, crescut intens la o fermă din Horodnic de Sus și vândut mai departe pe zona Rădăuți-Vicov

Scris de Florin Paiu


O familie de fermieri din Horodnic de Sus este singura din județul Suceava care accesează, deja de trei ani de zile ”Ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița”.

Întreprinderea individuală din Horodnic de Sus a accesat în 2020 ajutorul pentru șase scroafe, anul trecut pentru 21, în timp ce în 2022 are 25 de scroafe care au fătat sau urmează să fete. Așadar, progresul fermei sale este mai mult decât evident. Pentru toate aceste scroafe, ferma este sprijinită cu un ajutor financiar de 1.200 de lei per animal.

Vasilică Bădeliță crește porci de Mangalița și a reușit practic să răspândească rasa, mai ales pe zona Rădăuți-Vicov. El se axează pe vânzarea purceilor, reușind astfel să încaseze și ajutorul financiar:

”Mă axez pe comercializarea purceilor mici și datorită acestui ajutor, care nu este nici foarte mare dar totuși este un ajutor important. Am deja clienți fideli, oameni, în special din județul Suceava, dar nu numai, care cumpără de la mine purcei din această rasă, în general pentru gospodăria proprie, adică doi-trei purcei pentru consum propriu. În general, cine a cumpărat de la mine purcei, revine și în anul următor, asta înseamnă că a realizat beneficiile rasei. Cei mai mulți crescători sunt din comune din zona noastră”, a declarat fermierul.

Porcii de Mangaliţa au o carne fragedă, suculentă şi cu un conţinut redus de colesterol. Această carne este recomandată persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet şi cărora le este interzis să consume carne din rasele comune de porc. Porcul de Mangaliţa este cunoscut ca un porc de lux, „porcul-somon”, pentru că are un conţinut mare de acizi graşi nesaturaţi de tip omega, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somon. Toate acestea sunt realităţi incontestabile şi consemnate în numeroase cărţi de specialitate.
Cel care a readus rasa în județ este Ioan Buzduga, din Vicovu de Sus, cunoscut în special pentru creșterea prepelițelor japoneze.

În perioada comunismului mai ales, această rasă pretențioasă a fost înlocuită cu cele comune, cu rată rapidă de creștere, fără accent pe calitate.

Mai ales prin intermediul crescătorul Vasilică Bădeliță porcul de Mangalița este crescut acum în zeci de gospodării.

Direcția Agricolă Suceava derulează o campanie de promovare a ajutorului oferit de Guvernul României pentru stimularea creșterii raselor Bazna și/sau Mangalița.

La acest ajutor acordat de Guvernul României a avut acces în ultimii doi ani doar Vasilică Bădeliță.
Crescătorii eligibili trebuie să aibă porcii înscriși în Registrul Genealogic, Registrul Exploatațiilor iar ferma trebuie să fie înregistrată și autorizată de Direcția Sanitar Veterinară Suceava.
Apoi, purcei trebuie comercializați, pentru a se face dovada a minim patru purcei vânduți per scroafă pentru care se încasează cei 1.200 de lei. Asta pentru a se obține scopul principal al ajutorului, popularizarea raselor autohtone și de calitate.

Florin Paiu