Primarul Bogdan Loghin trebuie să își asume criza termoficării în municipiu, toate deciziile care puteau duce la evitarea problemelor fiind la îndemâna dumnealui. Când emoțiile crizei actuale vor trece, Loghin va trebui să explice rădăuțenilor deciziile pe care le-a luat în legătură cu activitatea SC Servicii Comunale.
- Termoficarea municipiului și averea imobiliară a SC Servicii Comunale
De ani buni, grupuri politico-economice râvnesc la averea imobiliară a SC Servicii Comunale. Terenul din curtea societății poate îmbogății orice dezvoltator imobiliar, construirea unui cartier de locuințe sau a unui complex comercial fiind planuri discutate în multe medii. De ani buni, persoane influente încearcă să acrediteze ideea că SC Servicii Comunale ar trebui să-și mute activitatea la periferia municipiului, iar terenul eliberat să fie folosit pentru proiecte de dezvoltare imobiliară. Fostul primar Nistor Tatar a respins de fiecare dată orice inițiativă în acest sens, singura suprafață de teren cedată fiind cea pe care s-a construit o grădiniță, în mandatul primarului Mihai Frunză. Cât timp Nistor Tatar a fost managerul societății, cea mai mare parte a terenului a fost girată la bănci, pentru creditele angajate de SC Servicii Comunale, orice inițiativă care ar fi pus în pericol patrimoniul imobiliar al societății fiind astfel descurajată.
Ca și averea imobiliară, serviciul de termoficare este o activitate râvnită de ani buni de grupuri politico-economice. Intervențiile pragmatice ale primarului Mihai Frunză și ale directorului de atunci a SC Servicii Comunale Nistor Tatar au împiedicat, încă din 2004, distrugerea sistemul centralizat de termoficare din municipiu, așa cum s-a întâmplat în majoritatea localităților care au participat la proiectul „Utilități și mediu la standarde europene”. Ba mai mult, Rădăuțiul a reușit, cu bani din acest proiect, să-și refacă rețeaua de distribuție a energiei termice și să-și modernizeze centrala termică. În celelalte localități din județ, proiectul promovat de Gavril Mârza și continuat de Gheorghe Flutur a falimentat. Reușita Rădăuților de atunci nu a bucurat multă lume, mai ales că firme private puternice anunțau că au soluții alternative pentru încălzirea Rădăuților. Ba mai mult, după investiția unor firme austriece, două centrale termice, cu cogenerare, au fost construite la hotarul Rădăuțiului și de ani buni dau aburul tehnologic în aer! În condițiile în care subvențiile la energia termică furnizată populației din România reprezintă un procent important din costurile de producție și transport, activitatea de termoficare poate fi una extrem de atractivă!
- Loghin, fie este depășit de situație, fie este complice
Când a preluat mandatul de primar, Bogdan Loghin cunoștea foarte bine situația reală de la SC Servicii Comunale. În mandatul de viceprimar cu atribuții de primar și în perioada în care a fost viceprimar pe lângă Nistor Tatar au fost suficiente momente care să-l pună pe Bogdan Loghin în situația de a evalua corect SC Servicii Comunale.
Prima decizie care ridica mari semne de întrebare cu privire la cum vede Loghin viitorul SC Servicii Comunale a fost atunci când managerul Romeo Galan a fost înlocuit cu profesorul Adi Jecalo. Dacă înlocuirea managerului apropiat de Nistor Tatar, Romi Galan, putea fi anticipată, numirea unui profesor, membru PSD, fără nicio pregătire în domeniu, ridica mari semne de întrebare. La acea dată, numirea ciudată putea fi justificată doar printr-o încercare de destabilizare a PSD-ului local, dar chiar și așa, anturajul și activitățile anterioare ale profesorului Jecalo ridicau mari semne de întrebare. Din nefericire pentru Rădăuți, cel mai negru scenariu s-a împlinit. Prin măsuri manageriale cel puțin neadecvate, SC Servicii Comunale a fost în ultimul an deprofesionalizată, partea de mentenanță a fost aproape total neglijată, relația cu furnizorii s-a tensionat până acolo încât furnizorul de gaze, Nord Gaz, a întrerupt furnizarea combustibilului în luna decembrie a anului trecut, iar acum a cedat și cazanul de la centrala termică de zonă, ceea ce a dus la imposibilitatea de a furniza căldură și apă caldă populației cu locuințele racordate la rețeaua municipală de termoficare.
Ori toate aceste decizii care au adus SC Servicii Comunale în situația de acum au fost luate de profesorul Jecalo sub directa coordonare și protecție a primarului Bogdan Loghin.
Până acum nu știm dacă tot ce s-a întâmplat în ultimul an la Servicii Comunale este rezultatul incompetenței sau pur și simplu asistăm la un plan de falimentare a societății, în beneficiul unor grupuri politico-economice. Semnale și informații despre „sforarii” de la Servicii Comunale sunt multe, vor fi prezentate publicului la momentul potrivit, acum însă, trebuie observat cinismul cu care tratează Bogdan Loghin populația care nu numai că trebuie să plătească facturi uriașe la utilități, dar mai este și obligată să-și caute surse alternative de încălzire.