31/01/2022

Spitalul Rădăuți, aproape de a deveni în totalitate unitate Covid. Creștere a internărilor, în special forme medii, dar și decese

Scris de Florin Paiu


Opt oameni din județul Suceava au murit în 24 de ore din cauza Covid (30-31 ianuarie). Doi decedați sunt din municipiul Rădăuți și câte unul din Frasin, Ipotești, Suceava, Vatra Dornei, Râșca și Șcheia.
Ultimele zile indică o creștere a numărului de internări și de cazuri cu severitate medie la nivelul întregului județ. Mai mult, se sesizează și o ușoară creștere a deceselor.

În spitalele din județ, în ultimele 24 de ore au fost internate 29 de persoane cu Covid și au fost externate 14 persoane. În spitale sunt la această dată internați 505 pacienți cu Covid, din care 33 de copii. Sunt disponibile 126 locuri Covid, din care 41 pentru copii.
După cum arătam, a crescut numărul pacienților cu forme severe și grave de Covid: 53 de pacienți cu forme severe și 12 cu forme grave (4 sunt intubați) în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 2 cu forme critice la Rădăuți, 20 de pacienți cu forma grave la Câmpulung Moldovenesc, 9 cu forme grave la Vatra Dornei, 2 pacienți cu forme grave și 2 pacienți cu forme critice la Fălticeni.

Spitalul Municipal din Rădăuți au urma să devină în totalitate spital Covid.
Anunțul a fost făcut de prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, în urma unei ședințe pe care a avut-o sâmbătă la sediul unității medicale din Rădăuți cu managerul Dan Vatră și directorul medical al unității spitalicești, dr. Mihaela Bejinariu.
La începutul săptămânii, la nivelul Spitalului Municipal Rădăuți erau internați 100 de pacienți adulți diagnosticați cu Covid-19, din care 26 de pacienți cu forme ușoare, 71 de pacienți cu forme medii și trei pacienți cu forme critice și 12 copii, fiind disponibile 29 de locuri în sectorul Covid, din care 18 pentru pacienții pediatrici.
După numărul de paturi, spitalul rădăuțean a depășit etapa scenariului galben.

„Evoluția rapidă din ultima perioadă a numărului de infectări arată o tendință de creștere a numărului de cazuri active și a numărului de internări, valul 5 pandemic fiind în plină desfășurare. Din cauza acestor factori, conducerea unității spitalicești a mărit progresiv numărul de paturi alocat inițial patologiei Covid, atât în ceea ce privește pacienții adulți, cât și pe cei pediatrici, astfel încât astăzi Spitalul Municipal Rădăuți, cu cele 141 de paturi Covid, se află în situația de a fi depășit numărul de paturi corespunzător etapei ”scenariul galben” în care erau prevăzute 126 paturi din planul de reziliență al sistemului județean de sănătate”, a declarat prefectul județului, Alexandru Moldovan.

Florin Paiu