01/10/2021

Primele certitudini cu privire la subvenții – va exista un ajutor pentru încălzire și un supliment pentru energie

Scris de Florin Paiu


Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava a anunțat, într-un comunicat de presă, primele informații legate de cum se vor acorda în acest an ajutoarele pentru încălzirea locuinței. Sunt prevăzute de lege două ajutoare, unul pentru încălzirea locuinței și un supliment pentru energie.  Totuși, normele metodologice în care vor fi stipulate toate criteriile și condițiile nu au fost publicate încă în Monitorul Oficial, fiind așteptată apariția lor în cursul săptămânii viitoare. Cererile vor fi depuse de suceveni la primăria la care sunt arondați.

Se știu deocamdată veniturile până la care un sucevean poate depune o astfel de cerere, pentru a primi o subvenție din consum, de minim 10%, ori o sumă fixă în cazul ajutorului pentru energie.

Astfel, la ajutorul pentru încălzirea locuinței pe timpul sezonului rece pot avea acces familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 de lei. Aici vorbim de pragul maxim, iar cei cu un venituri nete lunare mai mici se vor încadra la un alt procent de subvenționare (procent care poate fi între 10 și chiar 100% din valoarea de referință). Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de 250 lei/lună, pentru gaze naturale, respectiv 500 lei/lună, pentru energie electrică.  

Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se va acorda pentru o perioadă de cinci luni de zile, cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor. Cererea și declarația pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzire se vor depune până la data de 15 octombrie la primăria localității pe raza căreia se află locuința solicitantului dar, subliniem din nou, după publicarea normelor în Monitorul Oficial, cel mai devreme săptămâna viitoare.

Al doilea ajutor, o noutate în această formă, este suplimentul pentru energie.

Familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 lei pe fiecare membru sau persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 lei vor putea solicita suplimentul pentru energie. Acesta se acordă lunar, în sumă fixă, pe toată perioada anului și vizează consumul de energie electrică, de combustibili solizi şi petrolieri și de gaze naturale şi energie termică. Formularul de cerere și declarația pe propria răspundere va fi disponibil la primării sau pe pagina de internet a acestora, cât și pe site-urile agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, după publicarea în Monitorul Oficial al României a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.226/2021.

Legea 226/2021 privește stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Florin Paiu