07/04/2023

450 de fermieri cu 160 de utilaje au protestat în Vama Siret

Scris de Saptamanalul de Radauti


În jur de 450 de fermieri cu 160 de utilaje au protestat vineri în Vama Siret, în cadrul acțiunii de amploare organizate în aproape 20 de locații din țară.

Din datele Jandarmeriei Suceava, care a monitorizat protestul, rezultă că marșul auto a fost format din 160 de utilaje. Coloana a fost urmată de aproximativ 290 de oameni care s-au deplasat pedestru.

E vorba așadar de aproximativ 450 de protestatari.

Marșul auto s-a desfășurat pe aproximativ 10 kilometri, de la Peco Severin și până la intersecția cu localitatea botoșăneană Mihăileni.

Protestatarii au fost în mare parte pașnici, fiind doar o serie de discuții mai aprinse cu jandarmii ori cu ucrainenii nevoiți să meargă pe jos din cauza protestului.   

”Nu am venit la această manifestare pentru că ne place să protestăm, noi nu vrem agricultură în stradă, vrem să fim respectați atât de București, cât și de Bruxelles, care trebuie să înțeleagă să nu își bată joc de fermierii români prin compensații derizorii. Cel puțin noi fermierii nu ne dorim un război agroalimentar între fermierii români și cei ucraineni. Ne dorim să facem agricultură, să ne vindem produsele la prețul corect. Am lucrat cu 6 lei per kilogram îngrășăminte, cu 10 lei motorina, noi nu putem să ne vindem produsele la prețuri care nu ne acoperă costurile”, este mesajul transmis de unul dintre protestatari.

Succint, fermierii români sunt dezamăgiți de faptul că singura despăgubire oferită României în contextul războiului de la graniță este de 10 milioane de euro, în condițiile în care pierderile sunt  de miliarde de euro.

“Vrem să fim clari, nu suntem împotriva comerțului dinspre Ucraina însă prin eliminarea taxelor vamale pentru ei s-a creat o concurență neloială care ne duce în faliment pe noi, piața a fost distorsionată grav. Am rămas fără cerere și fără preț la produsele noastre”, a declarat Tiberiu Stan, din cadrul Forumului APPR, principalul organizator al acțiunii.

Saptamanalul de Radauti