07/04/2023

Fermieri din zona Moldovei protestează în Vama Siret

Scris de Saptamanalul de Radauti


Fermieri de la mai multe asociații protestează vineri, de la ora 12.00, în Vama Siret.

Tractoarele și celelalte utilaje se deplasează fie pe E 85 și apoi pe drumul  județean prin Dărmănești – Șerbăuți însă cei mai mulți au să ajungă în Vama Siret pe DN 29 A, prin Adâncata-Zamostea-Grămești.

Forumul APPR, care se ocupă de protestul de la Siret, contează pe aproximativ 300 de participanți cu utilaje doar din partea asociației, însă sunt și alte asociații care au anunțat că vin cu oameni.

Fermierii români sunt dezamăgiți de faptul că singura despăgubire oferită României în contextul războiului de la graniță este de 10 milioane de euro, asta în paralel cu marile facilități oferite ucrainenilor, care au adus mari cantități de grâu și porumb în România. Efectul este că marfa ucraineană, scutită de taxe vamale, a ”ucis” producătorii locali din România dar și din țările vecine.  Cel puțin 6 țări din Europa de Est sunt afectate de această situație.

Fermierii spun cu argumente că prin eliminarea taxelor vamale pentru ei s-a creat o concurență neloială care îi duce în faliment.

Protestul va început la ora 12.00 în zona Vămii Siret iar de la 13.00 este programat un marș al fermierilor pe o distanță aprobată de aproximativ 3 kilometri.

Proteste similare au loc în aproape 20 de puncte din țară.

De principiu, protestul ar trebui să fie unul pașnic încă cel puțin parte dintre protestatari sunt foarte porniți și vor să încerce să blocheze vama.

Saptamanalul de Radauti