05/06/2024

17 inculpați din zona Rădăuți, trimiși în judecată într-un dosar de trafic de droguri

Scris de Florin Paiu


Procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au finalizat și trimis spre judecată, la Tribunalul Suceava, cel mai recent dosar important în care au acționat pe zona Rădăuți, față de un grup de traficanți de droguri.

Din ampla anchetă a structurilor de combatere a crimei organizate a rezultat că, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, Paul-Alexandru Colibaba, Răzvan Ionuț Berezovschi și Daniel Andrei Ieremiță au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii de infracțiuni pe linia traficului de substanțe psihoactive, la care au aderat în cursul lunii octombrie 2022 și Raluca Sofronie și apoi și alți inculpați.

Liderul grupului era Colibaba, care a achiziționat cantități mari de droguri pe care le distribuia pe piața din Rădăuți. Astfel, acesta a fost interceptat în timp ce a achiziționat aproximativ 3 kilograme de substanțe interzise, de la diferite persoane din municipiul Cluj-Napoca.

Paul Andrei Colibaba era elev în clasa a XII-a la data faptelor de care este acuzat, fiind născut în 2002.

De altfel, în întreg dosarul atrag atenția vârstele inculpaților, care au majoritatea între 19 și 22 de ani.

În cazul grupării nu a fost vorba doar de trafic de etnobtanice ci și de trafic de droguri de risc și de mare risc, canabis, cristale, metamfetamină, chiar și cocaină, chiar dacă în cantități mici.

Pe lista celor trimiși în judecată apare și o fată care este încă minoră.

V.A.E., este trimisă în judecată pentru „deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu”. Ea a fost depistată în timpul unei acțiuni, în spatele unui bloc din Rădăuți, având asupra sa o bancnotă rulată de 1 leu, în care s-a pus în evidență cocaină și amfetamină.

Conform rechizitoriului celor de la DIICOT, dacă inculpatul Colibaba făcea rost de droguri în cantități mari, ceilalți membri ai grupării aveau rolul de a vinde acele substanțe către diverși clienți fideli, în mod individual sau, în situația în care nu mai dispuneau personal de astfel de substanțe, prin intermediul celorlalți membri, negociind în prealabil cu clienții prețul, ce includea comisionul propriu și cantitatea de substanțe. După ce marfa era vândută, fiecare membru remitea sumele de bani către Colibaba, rezultă din ancheta DIICOT.

Substanțele erau vândute cu un preț ce varia între 200 și 250 lei per gram, la care se adăuga și suma de 50 de lei pentru transport, dacă se impunea livrarea acesteia într-o localitatea mai îndepărtată de Rădăuți.

Anchetatorii susțin că ”Paul” avea rolul și de finanțator al celorlalți dealeri de astfel de substanțe, întrucât conform modalității de operare, după ce se aproviziona cu substanțele pihoactive, le preda fiecăruia dintre aceștia câte o cantitate mai mare de substanțe, fără însă a le percepe de la început întreg prețul pentru marfă, ci doar după ce aceasta era valorificată către clienții finali.

Totul se derula după reguli stricte, ceilalți dealeri care cumpărau marfă de la acesta având la dispoziție o anumită perioadă în care trebuiau să-i achite sumele de bani pentru acele substanțe cu efect psihoactiv, fiind amenințați cu recuperarea lor forțată în cazul în care nu se achitau de datorii la timp.

Dosarul în care vor fi judecați cei 17 inculpați este înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

Florin Paiu