Varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie, care dă la ora actuală cele mai mari bătăi de cap și îngrijorări în toată Europa, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în cazul unui pacient internat în Spitalul Județean Suceava. Confirmarea a venit în urma secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Proba biologică în care a fost identificată noua variantă a virusului a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și provine de la un pacient întors recent din Marea Britanie.
Pentru secvențierea acestei noi tulpini s-au folosit 20 de probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probele provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul Județean de Urgență Suceava.
Specialiștii au constatat astfel că proba menționată prezintă mutațiile înregistrate la nivelul a 4 proteine. În mod adițional s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite în cadrul acelorași 4 gene.
Cea mai importantă dintre mutațiile suferite o reprezintă mutația N501Y, a proteinei Spike (S), responsabilă de atașarea de celulele gazdei potențial infectate și care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce sau chiar fals-negative la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Din păcate, cele două aspecte pot conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test.
Celelalte 19 probe neasociate ale tulpinii britanice vor fi analizate în continuare, pentru a stabili prezența mutațiilor caracteristice altor noii variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se consideră a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate. Vor fi analizate în același timp, în mod independent, toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea să-l aibă.
Printr-un mesaj transmis de Comisia Europeană, s-a recomandat țărilor europene să își înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România. La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se pot secvenția lunar aproximativ 500 de probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1.000 lei.