17/05/2022

”Urmașul lui Ștefan cel Mare”, o nouă vizită de 24 de ore în arestul poliției județene

Scris de Florin Paiu


O veche cunoștință a polițiștilor de la Rădăuți a revenit în actualitate, ducându-și ideile ”suverane” până în pânzele albe, indiferent de consecințe. Este vorba de Cornel Cernoschi, din Dornești, bărbatul care a și făcut pușcărie pentru că refuză să prezinte vreun document la control atunci când este oprit în trafic. Cernoschi nu are permis de conducere iar pentru a-și duce sfidarea până la capăt pune pe mașinile pe care le conduce plăcuțe cu numele său, în loc de plăcuțe de înmatriculare.
Pe 13 mai, acesta a fost depistat din nou la volan, la Frătăuții Noi, de un echipaj de poliție de la Rădăuți. Cornel Cernoschi, în vârstă de 43 de ani, s-a ales din nou cu dosare penale pentru conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

În continuarea cercetărilor, luni, 16 mai, polițiștii de la Rădăuți au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele bărbatului, pentru conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Cornel Cernoschi a fost condus sub escortă în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, care va decide, prin procurorul de caz, ce măsuri va lua mai departe față de inculpat.
De cele mai multe ori, după aceste ieșiri în trafic, bărbatul a scăpat cu câte 24 de ore de arest. Abia după ce dosarele penale s-au adunat, acesta a făcut și pușcărie, dar sub un an de zile.

Suceveanul se revendică membru în organizaţia „Suveranilor”, care contestă orânduirea din România. Mișcarea se opune statului, indiferent de forma acestuia. Ideologia “suveranilor” este un amestec de credinţe în drepturile proprietarilor de pământuri, cu precepte din Biblie. Ideea principală a acestora este de a nu trăi sub regulile unui stat ce încearcă să controleze diverse aspecte din viaţa omului de rând. Radicalismul acestora îi face însă să intre cu mare uşurinţă în sfera legilor penale.

Cornel Cernoschi susține că numerele cu numele său puse pe maşină sunt legale şi au fost emise de autorităţile „Statului paralel”, pe care el îl conduce „în calitate de împărat, domnitor, preşedinte, suveran, proletar”.
El şi-a făcut numerele personalizate după ce, în 2019, poliţiştii de la Secţia Marginea i le-au ridicat pe cele „clasice” pentru lipsă ITP şi asigurare expirată. Supărat pe „gestul” poliţiştilor, Cernovschi a scris după câteva zile pe facebook: „mi-am recuperat numerele”, ataşând pe reţeaua de socializare poze cu poliţiştii care i-au ridicat plăcuţele şi cu noile sale numere, cu numele său, sfidarea maximă pe care a putut să o pună în practică.

Florin Paiu