18/05/2022

Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe un tânăr care a condus beat și a accidentat mortal unui pieton

Scris de Florin Paiu


Judecătoria Rădăuți a dat sentința în cazul unui accident mortal petrecut în urmă cu un an de zile la Ulma, autorul fiind un tânăr în vârstă de 22 de ani care consumase alcool iar victima un pieton care a avut ghinionul de a se afla în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Conform sentinței judecătorilor rădăuțeni, Sebastian Midac a primit 1 an și 4 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și 9 luni de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului, pedeapsa rezultantă fiind de un an și șapte luni de închisoare.
Sentința Judecătoriei Rădăuți nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Inculpatul este menținut sub măsura controlului judiciar până când sentința va rămâne definitivă.
Inculpatul a petrecut până acum două luni în arest preventiv și în arest la domiciliu. Cele două luni vor fi scăzute din pedeapsa finală.
Pe 24 mai 2021, în jurul orei 20.40, Sebastian Midac, în vârstă de 22 de ani, conducea un autoturism marca Opel Insignia pe drumul județean din Ulma, pe direcția Brodina către frontiera de stat, și, când a intrat în depășirea unei autoutilitare staționate, a pierdut controlul asupra direcției de mers. Autoturismul în care erau patru oameni a intrat în derapaj, acroșând un VW care era staționat în afara carosabilului, dar și pe pietonul Dumitru Costil, în vârstă de 54 de ani, care se afla în spatele autoturismului parcat. Lovit în plin și proiectat în șanț, bărbatul în vârstă de 54 de ani a murit în scurt timp.
Și doi dintre pasagerii aflați în autoturismul Opel Insignia au suferit leziuni.
Probele de sânge au indicat în cazul tânărului care a provocat accidentul alcoolemia în sânge de 1,09 g/l alcool pur în sânge, prima probă, respectiv 0,87 g/l, conform probei doi.
El a fost trimis în judecată așadar pentru infracțiunile de ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului.
Având în vedere circumstanța agravantă a consumului de alcool și tragedia provocată se poate aprecia că tânărul a scăpat cu o pedeapsă destul de ușoară însă judecătorii au avut, probabil, în față mult mai multe elemente și particularități legate de caz.

Florin Paiu