16/03/2023

Un tânăr de 28 de ani a murit inexplicabil în timpul anesteziei pentru o operație la cot

Scris de Florin Paiu


Cazul morții unui tânăr în vârstă de 28 de ani a șocat întreaga comunitate din zona de munte a județului Suceava. Oamenii sunt șocați, unii chiar revoltați, acuzele îndreptându-se în special către medici.

Tânărul a murit în timp ce era pregătit de medici pentru o intervenție chirurgicală la Spitalul Municipal Vatra Dornei. O operație de rutină, la cot.

Tânărul Valeriu Stoilov căzuse la un meci de fotbal cu prietenii și s-a prezentat la spital pentru consultație, fiind diagnosticat cu fractură de cot și programat pentru operație cu anestezie generală.

Tânărul a fost internat în spital cu două zile înainte de operația programată pe 15 martie iar toate analizele au fost în regulă. 

„S-au făcut toate analizele și investigațiile preoperatorii, totul era în regulă, pacientul nu avea nici o suferință anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, inițial reversibil, După manevrele de resuscitare pacientul a ieșit din stop, dar l-a făcut pe al doilea, a fost resuscitat o oră și jumătate, dar din păcate n-a mai răspuns”, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, dr. Cristian Rusu.

Nu există nici o explicație pentru ce s-a întâmplat, spun medicii.  

Medicii dorneni pot doar bănui că a fost vorba despre un bronhospasm peste care s-a suprapus stopul cardiorespirator, o situație foarte rar întâlnită.

Anestezistul din acest caz este un medic cu experiență de 40 de ani, care le-a spus șefilor ierarhici că niciodată nu a mai avut o astfel de evoluție a unui pacient anesteziat pentru operație. 

Conform procedurilor, Poliția Municipală Vatra Dornei a demarat cercetările în acest caz, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Este vorba de o cercetare in rem, față de faptă așadar, fără a fi pus sub acuzare, cel puțin deocamdată, cineva.

În cadrul dosarului penal s-a dispus efectuarea autopsiei. Medicii legiști ar putea aduce lămuriri privind cauza decesului însă este destul de greu ca și aceștia să tragă concluzii.  

Valeriu Stoilov avea domiciliul în județul Neamț si avea funcția de cercetător la Centrul de Economie Montană “CE-MONT” din Vatra Dornei!

“Odihnește-te în pace, drag coleg” este unul dintre zecile de omagii aduse în mediul online de către colegii de serviciu ai lui Valeriu Stoilov!

Florin Paiu