28/06/2021

Un șofer care a pătruns pe contrasens, în sens giratoriu, a refuzat să-i fie testată alcoolemia

Scris de Florin Paiu


Pe 27 iunie, în jurul orei 0.05 din noapte, o patrulă de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Rădăuți, în timp ce se deplasa spre strada 1 Mai, a observat un autoturism marca BMW, care se deplasa pe strada 1 Mai, în direcția străzii Piața Unirii, al cărui șofer a pătruns pe contrasens, în sensul giratoriu care face legătura între străzile 1 Mai-Ion Nistor-Putnei-Piața Unirii.
Polițiștii au blocat autoturismul care venea din sens opus, la volan fiind identificat un localnic în vârstă de 40 de ani, care a refuzat să sufle în etilotest. Polițiștii au observat că acesta mirosea a alcool și l-au condus pe bărbat la Spitalul municipal Rădăuți, unde, în prezența medicului de gardă, acesta a refuzat să-i fie prelevate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.
În aceste condiții, polițiștii au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „refuzul de prelevare de mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei”.
Trebuie spus că infracțiunea de refuz de recoltare a probelor de sânge este pedepsită mai aspru decât consumul de alcool în sine. Mai concret, la alcool se poate aplica amendă penală sau pedeapsă cu închisoare, în timp ce la refuz este prevăzută doar pedeapsa cu închisoarea.

Tot la Rădăuți, duminică dimineață, în jur de ora 8.00, Poliția a fost sesizată că dinspre Volovăț se deplasează un autoturism VW Touran, al cărui șofer este sub influența alcoolului.
Mașina a fost trasă pe dreapta pe strada 1 Mai din Rădăuți. La volan era un tânăr în vârstă de 23 de ani, singur în autoturism. În urma verificării cu etilotestul, în cazul acestuia a rezultat o concentrație de 0,50 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În acest caz s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Florin Paiu