27/04/2023

Un polițist mituit cu 300.000 de euro, trimis în judecată ”la pachet” cu mituitorul

Scris de Saptamanalul de Radauti


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat că au finalizat ancheta într-un caz de corupție care impresionează mai ales prin cuantumul mitei.

Multă lume își mai aduce aminte probabil de descinderile de la finele lunii septembrie a anului trecut,  când forțe masive de poliție din Capitală au efectuat 85 de percheziții în județul Suceava. Se anunța atunci pe canalele naționale că este vorba de o mare acțiune împotriva mafiei lemnului.

Anchetatorii au vizat atunci destructurarea unor rețele de traficanți de material lemnos, care au fost puse pe picioare de afaceriști din Bogdănești și Cornu Luncii.

Ancheta privind afacerile ilegale cu lemn nu este finalizată încă, însă la un moment dat pe firul anchetei au intrat și procurorii de la DNA  – Secția de Combatere a Corupției. 

S-au adunat date cu privire la faptul că un polițist de la IGPR ar fi luat mită de la omul de afaceri Ioan Ursu, din Bogdănești, căruia i-a promis că, în schimbul sumei de 300.000 de euro (200.000 de euro pentru el și 100.000 de euro pentru un intermediar) va interveni pentru a-i reduce răspunderea penală și a-l face să scape în cele din urmă de pușcărie.

În acest caz nu a existat vreun denunț.

”În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin, în calitate de lucrător de poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o celălalt inculpat (persoană vizată în cauza respectivă) cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar).
Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin în schimbul promisiunii că:
– acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală;
– acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât acesta din urmă să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare.
În același context, în perioada 14 – 30.12.2022, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin i-ar mai fi transmis aceleiași persoane informații nedestinate publicității din dosarul respectiv dar și cum se vor derula cercetările în continuare”,
se arată într-un comunicat al DNA.

”Celălalt” inculpat este omul de afaceri Ioan Ursu. 

Polițistul va fi judecat pentru luare de mită, trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Polițistul este în arest preventiv.

Afaceristul Ursu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență.

Dosarul în care sunt judecați cei doi a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București.

Procurorii au beneficiat în dosar de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. 

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”
, se anunță într-un comunicat al DNA

Saptamanalul de Radauti