14/05/2021

Un incendiu foarte puternic a izbucnit la Voievodeasa-Sucevița

Scris de Florin Paiu


Un incendiu favorizat de vânt s-a extins la cinci gospodării, în satul Voievodeasa, comuna Sucevița. Focul a izbucnit miercuri, în jurul orei 14.00, nu mai puțin de 9 autospeciale fiind mobilizate la fața locului.

”Dezvoltarea și propagarea incendiului au fost favorizate de vântul puternic și de cantitatea mare de material lemnos. Din fericire, incendiul a fost localizat, în sensul ca nu mai există pericol de propagare și la casele învecinate”, au transmis, în timpul acțiunii, pompierii militari suceveni.

Cinci gospodării afectate, trei case distruse, în urma incendiului de la Voievodeasa

Bilanțul preliminar al pompierilor militari suceveni arată dimensiunile dezastrului în cazul incendiului izbucnit miercuri, în jurul orei 14.00, la Voievodeasa-Sucevița. 

Marea problemă au fost condițiile favorizante: focul a izbucnit într-o zonă aglomerată de construcții, majoritatea din lemn, peste aceste condiții suprapunându-se și vântul.

Pompierii militari au subliniat distanța foarte mică dintre proprietăți, unele acoperișuri fiind aproape lipite între ele, astfel că focul favorizat de vânt s-a extins imediat și a afectat construcțiile a cinci proprietari. Din păcate, practic trei case au fost distruse.

Ancheta pompierilor arată că incendiul a izbucnit la un grup sanitar din lemn, lipit de șura unei gospodării, cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

La fața locului au intervenit pompierii militari de la subunitățile din Rădăuți, Siret și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Sucevița, Voitinel, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos și Volovăț, în total cu 10 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La gospodăria din care a izbucnit incendiul, au ars șura, adăpostul de animale, o magazie din lemn, acoperișul bucătăriei de vară și bunuri materiale, pe o suprafață totală de aproximativ 150 de metri pătrați. Au fost salvate restul bucătăriei de vară și casa de locuit.

La al doilea proprietar, au ars casa de locuit și o anexă, cu bunurile aferente, pe aproximativ 150 de metri pătrați.

La a treia gospodărie, au ars casa și anexele gospodărești, cu bunurile aferente, pe aproximativ 230 de metri pătrați.

O a patra proprietate, care nu era locuită, a fost afectată de foc, arzând casa de locuit și o anexă, cu bunurile din interior, pe aproximativ 150 de metri pătrați.

Ultimului proprietar afectat, i s-au degradat izolația din polistiren a casei, pe 20 de metri pătrați, și circa 6 metri liniari de gard din lemn. Aici, au fost salvate casa de locuit, o șură și o bucătărie de vară. Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD, sprijiniți de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, au acordat primul ajutor medical pentru 7 persoane, care au suferit atacuri de panică. Acestea și-au revenit și nu a fost necesar transportul lor la spital.

Florin Paiu