19/01/2022

Ucigașul de la Rădăuți a omorât din pură întâmplare, în casa în care a intrat după bani

Scris de Florin Paiu


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat ancheta și l-au trimis în judecată pe Ghiocel Timofeev, în vârstă de 53 de ani, individul care, la începutul lui decembrie 2021, a înjunghiat de 14 ori un rădăuțean în propria casă.
Încă de la început, nu s-a putut face nici o legătură între autor și victimă, în cele din urmă trăgându-se concluzia că autorul a intrat întâmplător în casa victimei, în căutare de bani, după care a acționat cu o cruzime care se regăsește din plin și în trecutul său.

Un omor ca-n filmele de groază

Eliberat din penitenciar în cursul anului 2020, unde a ispășit condamnări pentru omor și tentativă de omor, bărbatul s-a stabilit la Rădăuți, la locuința femeii care a acceptat să îl ia de soț din spatele gratiilor. Pentru că nu lucra nicăieri, Ghiocel Timofeev era sprijinit financiar de soție, iar banii se duceau de regulă pe băutură și jocuri de noroc, rezultă din anchetă.
În ziua de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, soția i-a dat bărbatului 2.500 de lei, bani din care trebuia să-și cumpere haine de iarnă. Bărbatul s-a dus însă la păcănele, unde în câteva ore a cheltuit aproape toți banii. În orele petrecute în sala de jocuri individul a și băut.
Anchetatorii au stabilit că a băut în câteva ore 10 beri și 100 ml de tequila.

S-a pus pe jaf, pentru a nu fi luat la rost de soție

Sunat de soție, bărbatul și-a dat seama că nu va putea justifica faptul că a cheltuit bani și nici haine nu și-a cumpărat, astfel că s-a gândit să intre într-o casă, pentru a fura.
Ghiocel Timofeev a ieșit în stradă și s-a apropiat de o casă aleasă la întâmplare. A intrat în curte și pe o ușă închisă, dar care nu era încuiată, a pătruns în casă.
Autorul a dat nas în nas cu proprietarul și fiul acestuia, un minor în vârstă de 14 ani. Prima reacție a hoțului a fost să scoată un briceag, cu care l-a atacat pe bărbat. Cei doi s-au luptat însă atacatorul, cu cuțit în mână, a fost mai puternic. La un moment dat, victima s-a refugiat în baia situată la parterul locuinţei, însă Ghiocel Timofeev a intrat peste proprietar, pe care l-a înjunghiat de mai multe ori. Nu mai puțin de 14 lovituri de cuțit au fost găsite pe trupul celui ucis, Gabriel Ducra.
Criminalul a fugit și după fiul de 14 ani al celui pe care l-a hăcuit. Din fericire, copilul a scăpat cu fuga pe străzile din Rădăuți.
Ghiocel Timofeev a ieșit cu cuţitul plin de sânge în mână pe stradă, unde a fost observat de martori, care au sunat la 112 după ajutor. Polițiștii care lucrau la Rădăuți la alt caz au reacționat repede și l-au prins în scurt timp.
Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale şi al Poliţiei Municipiului Rădăuţi.

Un trecut infracțional care strânge în spate

Ghiocel Timofeev, în vârstă de 53 de ani, mai are la activ fapte cu mare violență care îi apar în cazier, omor și tentative de omor deosebit de grav, fapte pentru care a fost închis 23 de ani.
Trecutul său infracțional a fost destul de greu de găsit, având în vedere că este vorba de fapte vechi, dar și pentru că bărbatul și-a schimbat numele și domiciliul.
Pe vremea când se numea Ghiocel Anghel Țibuleac, individul a comis o adevărată serie de grozăvii la Iași.
În 1997, în interval de câteva zile, alături de încă un individ, a înjunghiat trei oameni, conform informațiilor de la acea vreme. Printre victimă și o grecoaică ce era studentă la Iași. Atacurile au fost comise în scop de jaf sau în urma unor conflicte cu rivali. Unul dintre rivalii înjunghiați a murit.
Conform Ziarul de Iași din 1998, Ghiocel, judecat pentru furt, tâlhărie, tentativă de omor deosebit de grav şi omor, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, una din cele mai mari pedepse de până atunci emise de instanțele ieșene. La recurs, acesta a rămas cu 23 de ani de închisoare de executat.

A înjunghiat un coleg de celulă cu un cuțit făcut din cadrul patului

Închis în Penitenciarul Poarta Albă, din județul Constanța, individul și-a arătat violența extremă și în celulă. În anul 2009, după un conflict cu colegul de celulă, l-a înjunghiat pe acesta cu un cuţit artizanal, confecţionat dintr-o bucată de metal ruptă din cadrul patului. Victima sa, tot un condamnat pentru omor, a fost rănită grav și salvată în urma unei operații. Ghiocel a mai primit o condamnare la 12 ani de detenție pentru tentativă de omor, care a fost contopită cu pedeapsa mai mare.
În mai 2020, Ghiocel a fost eliberat, după 23 de ani de detenție, din calculele noastre.
Cert este că în mai 2020 bărbatul a ieșit din pușcărie reabilitat și cu nume nou.
Ieșeanul s-a mutat la Rădăuți, prin căsătorie cu o femeie care s-a cununat cu acesta încă de când era după gratii. El a devenit Ghiocel Timofeev și nu a făcut nimic care să îl aducă în atenția oamenilor legii, până la grozăvia din data de 6 decembrie.

Florin PAIU

Florin Paiu