20/01/2022

Încă 30 de zile de arest pentru Berlusconi de Rădăuți

Scris de Florin Paiu


Contestațiile inculpaților din dosarul în care DNA a pus sub acuzare mai multe persoane pentru implicare în vaccinări fictive au fost respinse de Curtea de Apel Suceava.
Marian Ilisoi, alias ”Berlusconi” de Rădăuți, a primit mandat de arestare pentru încă 30 de zile, deși magistrații de la Tribunalul Suceava acceptaseră schimbarea măsurii preventive în cazul său, în arest la domiciliu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au fost de acord și au contestat soluția iar Curtea de Apel Suceava a admis propunerea procurorilor, inculpatul fiind arestat pentru încă 30 de zile.
În cazul soției acestuia, Alina Lidia Ilisoi, educatoare la o grădiniță din Rădăuți, a fost menținută măsura arestului la domiciliu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au oferit detalii privind modul cum funcționa rețeaua care se ocupa cu falsificarea certificatelor verzi, beneficiari ai unor astfel de documente falsificate fiind peste 100 de persoane, majoritatea din județele Suceava și Constanța.
Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, cele două asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti-Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.
Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.
Un aspect important era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela, care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar
”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Rezumând, vaccinările fictive se făceau la Mangalia, însă mulți beneficiari erau din zona Rădăuți, prin intermediul celor puși sub acuzare din Rădăuți.
Toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a instanțelor de judecată.

Florin Paiu