Printr-un comunicat, Asociația ”Rădăuțiul Civic” anunță că Tribunalul Suceava a respins pretențiile SC AVACONSULTING SRL asupra insulei lacului „Al. Sahia”, ceea ce reprezintă din perspectiva asociației „o victorie a cetățenilor și a bunului simț, un pas înainte pentru rezolvarea situației lacului „Al. Sahia”.
Potrivit comunicatului „Tribunalul Suceava a respins ca nefondat apelul companiei SC AVACONSULTING SRL, prin care se solicita recunoașterea unui drept de proprietate asupra unei părți din insula lacului.
Se împlinesc aproape 3 ani de când am început această campanie civică. Anul trecut, în februarie 2020, asociația noastră a depus cerere de intervenție accesorie în proces, apărând domeniul public și poziția primăriei, iar în iunie 2020 am câștigat litigiul pe fond, la Judecătoria Rădăuți. Acum, după apel, ne-a dat dreptate și Tribunalul Suceava.
Am scris pe larg despre stadiul actual al problemei și soluțiile pe care le-am propus încă din anul 2020 autorităților locale, pentru ca lacul să redevină un simbol al orașului:
1. demolarea terasei ilegale;
2. punerea în executare a contractului de concesiune ajuns la termen și dobândirea de către primărie a dreptului de proprietate asupra clădirii de pe insulă;
3. concurs de soluții de amenajare, cu universități din domeniu, arhitecți, peisagiști, urbaniști.
Avem toată deschiderea a pune mai departe umărul la rezolvarea situației, alături de Primaria Municipiului Radauti.
Cronologia acestui litigiu
În anul 2018 am început să scoatem la lumină neregulile și motivele pentru care lacul, un simbol al Rădăuțiului de altădată a ajuns în paragină.
În luna iunie 2019, compania AVACONSULTING a dat în judecată Primăria Rădăuți cerând recunoașterea unui drept de proprietate asupra terenului de sub construcția de pe insulă, teren care se află în domeniul public al municipiului Rădăuți.
În luna februarie 2020, am depus o cerere de intervenție accesorie, prima de acest fel depusă vreodată de Asociația Rădăuțiul Civic. Această cerere de intervenție accesorie a susținut apărarea primăriei pe care noi am considerat-o insuficient argumentată și este în apărarea domeniului public al orașului, față de pretențiile AVACONSULTING SRL cu privire la recunoașterea unui drept de proprietate asupra insulei.
În data de 16 iunie 2020 am câștigat procesul pe fond, la Judecătoria Rădăuți. La judecata pe fond, asociația a fost reprezentată de Luca Ciubotaru, președintele asociației, Primăria Rădăuți a fost reprezentată de consilierul juridic al primăriei, iar AVACONSULTING SRL de doamna avocat Oana Rusu.
Ulterior introducerii apelului de către SC AVACONSULTING SRL la Tribunalul Suceava, în luna martie 2021 asociația noastră a formulat o întâmpinare de 9 pagini în care am demontat fiecare argument adus de apelantul reclamant, completând în mod consistent argumentele și apărarea Primăriei.
O speță complexă, dar nu imposibilă
Cu ajutorul inginerilor și juriștilor din asociația noastră, am descâlcit o situație juridică complexă și am explicat și reprezentanților primăriei care este situația exactă a acelei zone și care sunt soluțiile și am depus explicațiile și la instanță.
Practic, SC AVACONSULTING solicita recunoașterea unui drept de proprietate doar asupra unei părți din insula „Al. Sahia”, mai bine de jumătate din insula lacului nefiind niciodată concesionată (a fost mereu în domeniul public) și nici luciul apei, ci doar jumătate de insulă și zona unde s-a construit terasa.
Ce e de făcut mai departe și care sunt pașii pentru ca spațiul să redevină un simbol al orașului?
1. Demolarea terasei ilegale
Așa cum am scris încă de 2 ani de zile (din mandatul fostului edil, Nistor Tatar), Primăria nu avea și nu are niciun obstacol pentru a demola terasa din beton construită ilegal de către SC APOLLO SRL deținută de un alt fost edil, Aurel Olărean. Demolarea terasei ilegale este un lucru promis de fostul primar al orașului și nerealizat.
În luna februarie 2021, am avut prima audiență solicitată actualului primar al Municipiului Rădăuți, domnul Bogdan Loghin și i-am prezentat situația și soluțiile, arătându-și deschiderea față de soluțiile pe care le-am identificat. Ni s-a comunicat că în momentul în care vremea va permite, va începe demolarea terasei ilegale, construite pe luciul apei.
Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând și ne exprimăm toată deschiderea pentru a sprijini cu documentarea juridică / urbanistică necesară.
2. Punerea în executare a contractului de concesiune ajuns la termen și dobândirea dreptului de proprietate asupra clădirii de pe insulă
În momentul actual, clădirea de pe insulă este proprietatea SC AVACONSULTING SRL, fiind cumpătă de la SC APOLLO SRL în anul 2016.
Contractul de concesiune ajuns la termen în 2 ianuarie 2019, care menționa că acea clădire este un „bun de retur” și că la încetarea contractului, bunurile proprii ale concesionarului – SC APOLLO SRL – (clădirea de pe insulă – pereți, uși, geamuri, termopan, acoperiș, pardoseli, instalația electrică și sanitară) trebuiau să fie plătite de primărie, reintrând astfel și în posesia clădirii care poate fi demolată sau reamenajată.
3. Concurs de soluții de amenajare
Lansarea unui concurs de soluții de amenajare, la care să participe universități, arhitecți, urbaniști, peisagiști, astfel încât acest spațiu să redevină un simbol al orașului”.