10/04/2022

Trei hoațe din Dornești, prinse de polițiști după ce au furat bani din casa unui rădăuțean

Scris de Saptamanalul de Radauti


Polițiștii rădăuțeni au reușit să pună mâna pe trei femei din Dornești despre care aveau date că vin prin municipiu și intră în casele vârstnicilor sub pretextul cerșetoriei, după care le fură bunuri sau bani din casă.
Sâmbătă după-amiază, un apel la 112 venit în jurul orei 14.45, a dus la o acțiune de prindere reușită a polițiștilor.
În urma cercetărilor demarate de polițiști a rezultat că sâmbătă, în jurul orei 14.40, un bărbat în vârstă de 83 de ani a primit în locuință trei femei care i-au cerut alimente și apă. Acest mod de operare este unul cunoscut de judiciariștii poliției. În timp ce omul de bună credință căuta prin casă bunuri pe care să le dea femeilor, cel puțin una dintre acestea a acționat.
Profitând de un moment de neatenție al victimei, hoațele au sustras 4.000 de lei dintr-o borsetă aflată în dormitorul locuinței. Cele trei au părăsit ulterior locuința. Din fericire, bătrânul a sesizat imediat că a fost furat, a pus mâna pe telefon și a sunat la 112.
Polițiștii au trecut la verificarea zonei comiterii faptei și au identificat trei femeie care corespundeau descrierii făcute de victimă.
Marinela Bogdan, Ancuța Pleșca și Ramona Pleșca, toate din Dornești, au fost identificate, legitimate și percheziționate de polițiști.
În urma efectuării controlului corporal asupra uneia din femei, în lenjeria intimă, a fost identificată suma de 1.347 lei. Restul banilor, până la 4.000 de lei, au fost găsiți în bagajul altei suspecte, sub haine și alimente.
Polițiștii au reușit așadar să acționeze ca la carte în acest caz.
Cercetările au fost extinse cu privire la încă cinci fapte de furt calificat cu același mod de operare, înregistrate în perioada 2020-2022, victime fiind tot persoane vârstnice. Mai rămâne acum de văzut dacă se vor putea proba și aceste fapte pe numele celor trei suspecte de acum, femei cu vârste cuprinse între 31 și 33 de ani.
După audieri, cele trei femei au fost reținute în arestul poliției județene, în baza ordonanței pentru 24 de ore, puse sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

Redăm apelul transmis de Inspectoratului de Poliție Județean Suceava după acest caz de furt

”Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti. De asemenea, unele persoane invocă motive financiare sau medicale și apelează la mila proprietarilor de locuințe. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu inițeze discuții cu astfel de persoane și să nu le permită accesul în locuință.
Totodată, recomandăm să închideți ușile și să le asigurați cu sisteme de închidere chiar și atunci când sunteți la domiciliu.
De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Saptamanalul de Radauti