31/01/2024

Sucevean omagiat pentru cea mai bună performanță a României la sanie, la Jocurile Olimpice

Scris de Florin Paiu


Chiar dacă nu suntem o țară cu tradiție în sporturi de iarnă sunt și câțiva sportivi români cu rezultate notabile la Jocurile Olimpice de iarnă iar unul dintre ei este sucevean.

Dorneanul Liviu Cepoi a fost omagiat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu ocazia împlinirii a 100 de ani de Jocuri Olimpice de iarnă.

Dorneanul Cepoi, în echipă cu Ioan Apostol, a obținut cea mai bună performanță din istoria sporturilor de iarnă, în proba de sanie. Este vorba de un loc patru în proba de dublu la sanie la Jocurile Olimpice de la Albertville, din 1992. Echipajul României a fost la 351 de miimi de secundă de medalia de bronz. Românii au concurat atunci cu o sanie la mâna a doua, din RDG, reconfigurată de ei.

Ioan Apostol și Liviu Cepoi dețin în palmaresul lor și un loc 6, al patrulea din toate timpurile pentru România la JO de iarnă, la Jocurile de la Lillehammer 1994. Astfel de rezultate par imposibile acum având în vedere nivelul la care au ajuns sportivii din țările care au investit mult în sanie și în sporturi de iarnă în general.

Cea mai bună performanță din istoria sporturilor de iarnă este un loc trei la Jocurile Olimpice de iarnă din 1968, de la Grenoble. România a obținut prima și până în prezent singura medalie din istoria participărilor sale – medalia de bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

Florin Paiu