05/12/2020

Șapte polițiști de frontieră, vizați de acțiunea DIICOT privind contrabanda. Frații ”GJ”, printre cei anchetați

Scris de Florin Paiu


Nouă rețineri au făcut procurorii DIICOT – Structura Centrală în urma perchezițiilor efectuate joi, pe zona Brodina-Vicovu de Sus, în cazul unei grupări de contrabandiști care ar fi introdus în mod ilegal pe teritoriul României aproximativ 550.000 de pachete de țigări provenite din contrabandă, pe care ulterior le-a comercializat pe piața internă.

Conform surselor Monitorul de Suceava, capii grupării sunt considerații frații Mihăiță Ștefan Ursachi și Petrică Laurențiu Ursachi, doi dintre cei trei frați ”GJ” din Vicovu de Sus, cu vechi state în afacerile de acest gen.

Șapte polițiști de frontieră de la Sectorul Brodina, majoritatea agenți, ar fi suspectați că au ajutat membri grupării într-un mod explicat de procurorii DIICOT:

”Introducerea țigaretelor s-a realizat prin trecerea acestora peste <frontiera verde> cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate pe raza județului Suceava, beneficiind în acest sens și de sprijinul unor polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, cooptați în activitatea infracțională de către membrii grupări. Aceștia ar fi avut rolul de a le furniza liderilor grupării informații cu privire la dispunerea patrulelor pe sectoarele de frontieră și la intervalele orare în care sunt executate misiunile pe fiecare segment de frontieră în parte, eliberând astfel culoarele de graniță pretabile pentru introducerea în țară și preluarea țigaretelor de contrabandă”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cei nouă inculpați au fost prezentați în fața magistraților de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă. La perchezițiile de joi, structurile de combatere a crimei organizate au ridicat în jur de 150.000 de euro, peste 300.000 de lei, suma mai mici în dolari și lire sterline, patru autoturisme de lux și peste 200.000 bucăți țigarete.

Florin Paiu