07/05/2021

Săptămâna incendiilor

Scris de Florin Paiu


Un mort, doi răniți și gospodării distruse de flăcări, acesta este bilanțul pagubelor înregistrate la cele cinci incendii care au izbucnit săptămâna trecută în zona Rădăuți. În toate cazurile au intervenit pompierii, care au redus pagubele.

  • Incendiu de vegetație uscată fatal pentru un bătrân de 89 de ani, din Bilca

Un bărbat în vârstă de 89 de ani, din Bilca, și-a găsit sfârșitul din cauza arsurilor suferite după ce a fost cuprins de incendiul pe care l-a pus pe un teren cu vegetație uscată. 

Pe 27 aprilie, octogenarul a dat foc la vegetația de pe un teren agricol pe care îl avea în proprietate. La un moment dat, din cauza neatenției și pentru că s-a apropiat prea mult de foc, hainele bărbatului au luat foc. Vecinii au văzut cum bătrânului îi ard pantalonii, iar acesta s-a prăbușit la pământ.

Oamenii au sărit imediat, i-au tras pantalonii bătrânului și apoi au stins incendiul. Localnicii spun că dacă mai întârziau 2 minute bătrânul ar fi fost cuprins în totalitate de flăcări. Din păcate, bătrânul suferise deja arsuri.

La fața locului a intervenit un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus, care l-a preluat și transportat pe rănit la Spitalul Municipal Rădăuți. Aici a fost diagnosticat cu arsuri de gradul II la nivelul membrelor inferioare, iar medicii au decis transferul la Spitalul Județean Suceava.

Bărbatul de 89 de ani a fost preluat de echipajul SMURD și de cel de la Ambulanța Rădăuți, cu diagnosticul preliminar de arsuri gradul II, chiar gradul III la nivelul membrelor inferioare, fiind transferat apoi la Spitalul Județean Suceava. 

În ciuda eforturilor medicilor suceveni, bărbatul a murit după trei zile de spitalizare.

Incendierea terenurilor agricole pentru eliminarea vegetației uscate a dus în ultimii ani la mai multe incendii cu pagube mari și victime omenești în județul nostru. În special persoane vârstnice, cu reflexele mult diminuate, cad victime în astfel de cazuri, exact cum s-a întâmplat și la Bilca.

  • O femeie din Arbore a suferit arsuri într-un incendiu izbucnit în bucătăria locuinței de la o butelie de aragaz

O femeie de 85 de ani din Arbore a suferit, sâmbătă după-amiază, arsuri pe circa 30 la sută din suprafața corpului într-un incendiu care i-a cuprins bucătăria și care a pornit de la scăpări de gaze de la o butelie de aragaz.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat că pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Solca și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Arbore au intervenit, cu două autospeciale de stingere, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Arbore.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta în interiorul bucatăriei, cu pericol de propagare la întreaga locuință și la anexele din gospodărie.

Flăcările au izbucnit din cauza unor scăpări de gaze combustibile de la o butelie de aragaz. Din nefericire, proprietara, în vârstă de 85 de ani, a suferit arsuri de gr. I, II și III pe aproximativ 30% din suprafața corpului, a menționat lt. Găleată.

Potrivit acestuia, femeia a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), care i-a acordat primul ajutor medical. Ulterior, cadrele medicale SAJ au predat victima echipajului SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă), care a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava.

În incendiu au ars obiecte de mobilier, materiale textile (articole de îmbrăcăminte și altele) și butelia de aragaz și s-au degradat finisajele interioare din bucătărie. Incendiul a fost lichidat în mai puțin de o oră, iar pompierii au salvat casa de locuit și anexele gospodărești, cu bunurile aferente.

  • Gospodărie din Frătăuții Vechi distrusă de un incendiu izbucnit din depozitul de furaje

O gospodărie din Frătăuții Vechi a fost distrusă, marți după-amiază, într-un incendiu care a izbucnit din depozitul de furaje de la un cablu electric deteriorat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a declarat că pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Frătăuții Vechi, Frătăuții Noi și Gălănești, au intervenit circa două ore cu opt autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la o gospodărie din localitatea Frătăuții Vechi.

La sosirea echipajelor de intervențe, flăcările se manifestau la casa de locuit și la anexele gospodărești, construcții majoritare din lemn, cu pericol de propagare la o gospodărie învecinată.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei, în vârstă de 58 de ani, și unui bărbat, de 28 de ani, care au suferit atacuri de panică. După ce au fost stabilizați, ambii au refuzat transportul la spital.

Sursa citată a menționat că în incendiu au ars acoperișul casei de locuit pe 50 mp, acoperișul bucătăriei de vară pe 60 mp, șura, depozitul de furaje și alte anexe pe o suprafață totală de 140 mp, dar și bunuri materiale aflate în construcțiile afectate de foc și s-au degradat tavanul casei și cel al bucătăriei de vară, precum și elemente de tâmplărie din PVC de la cele două construcții.

Flăcările au izbucnit din depozitul de furaje, cel mai probabil din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un cablu electric cu izolația deteriorată. Prin intervenția lor pompierii au salvat bunuri materiale din locuință și din bucătăria de vară, precum și casa de locuit învecinată.

  • Un puternic incendiu a mistuit o gospodărie din Vicovu de Sus. Proprietara a suferit un atac de panică

Un puternic incendiu s-a produs, marți dimineața, în orașul Vicovu de Sus într-o gospodărie, cel mai probabil de la un conductor electric defect.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a declarat că incendiul a fost anunțat la ora 3:54.

În zonă au intervenit, pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, pompierii militari de la subunitățile din Vicovu de Sus și din Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Vicovu de Sus, Bilca, Gălănești și Straja, în total cu șapte autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor de intervenție, ardeau generalizat casa și anexele gospodărești, construcții majoritare din lemn, dispuse în formă de “L”, cu pericol de propagare la vecinătăți.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarei, în vârstă de 43 de ani, care a suferit un atac de panică. Femeia a fost stabilizată și nu a fost necesar transportul la spital.

În incendiu au ars locuința, bucătăria de vară, șura, adăpostul de animale și o magazie, cu bunurile aferente, pe o suprafață totală de aproximativ 200 mp.

Prin intervenția pompierilor au fost salvate o altă bucătărie de vară, din aceeași gospodărie, dar și construcțiile proprietății învecinate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric cu izolația deteriorată. Marți dimineața pompierii militari încă lucrau pentru lichidarea ultimelor focare și îndepărtarea elementelor de construcție afectate de foc.

Florin Paiu