05/03/2022

Respiro la centrele de primire refugiați de la Rădăuți și Milișăuți

Scris de Florin Paiu


O situație centralizată de autorități arată că de la debutul crizei din Ucraina au intrat în tabere de la operaționalizare 6.075 de persoane, iar 5.590 au ieșit. Numărul celor prezenți în tabere la nivelul datei de 5 martie era de 485. Practic, cu excepția Siretului, celelalte tabere erau în majoritate goale. Pare a fi vorba doar de un respiro, având în vedere că intră în continuare, prin Vama Siret, mii de refugiați pe zi. Este drept, se înregistrează o scădere momentan însă totul se poate schimba de la o zi la alta.
Funcție de cum va evolua frontul, există și varianta nedorită a venirii unor valuri și mai numeroase de refugiați.
În Tabăra mobilă Rădăuți (Corturi amplasate pe terenul 2 al stadionului municipal + sala de sport polivalentă + sala de lupte, ambele ale Clubului Sportiv Școlar) mai erau vineri noapte doar trei persoane prezente.
Și la Milișăuți, pe unde au trecut deja 1.377 refugiați, mai sunt prezenți 6.
Marea majoritate a locurilor sunt libere și la Sala de sport Dumbrăveni și la Sala de sport Miron Costin din Suceava.
În data de 4 martie, traficul de călători ]n Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost de 6.873 persoane și 947 mijloace auto. Dintre aceștia 5.740 sunt cetățeni ucraineni. Per ansamblu, se observă o scădere a numărului de treceri dar o creștere a ponderii ucrainenilor. Valul de refugiați de alte naționalități pare a se fi terminat.

Florin Paiu