05/03/2022

Iohannis a încercat să dea un mesaj liniștitor de la Siret – „Nu avem indicii că acest conflict se va extinde”

Scris de Saptamanalul de Radauti


Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat sâmbătă, la Siret, în vizită de lucru, inspectând tabăra de refugiați și primind informații actualizate despre cum este gestionată problema refugiaților.

Întrebările jurnaliștilor nu au putut ocoli întrebarea legată de spaima unora dintre români, care nu văd războiul foarte departe nici de țara noastră:

”Noi nu calculăm un scenariu în care România să fie amenințată. În acest moment nu avem indicii că acest conflict se va extinde. Aici, în România, suntem acasă, aici e țara noastră, aici rămânem”, a transmis președintele încercând să liniștească românii.
Pe de altă parte, el a subliniat că este pozitiv faptul că forțe din NATO numeroase vin să întărească flancul estic, cum se întâmplă la baza Mihail Kogălniceanu
”Noi ne pregătim doar să ne apărăm, nu vom trece granița”
, a mai subliniat președintele României.
Președintele a mai transmis că este mândru de mobilizarea sucevenilor cu privire la refugiați.

Președintele României a vorbit deschis despre gestionarea problemei refugiaților, subliniind că această catastrofă umanitară se află, după toate probabilitățile, abia la început.
”Această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava. Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare și aici, dar și în Ucraina”, a spus președintele.

În apropierea Aeroportului din Suceava va fi amenajat un centru logistic european pentru ajutor umanitar. Activitatea acestuia nu se va limita doar la refugiații de pe teritoriul românesc, ci va fi extinsă și în Ucraina și Republica Moldova.

Saptamanalul de Radauti