10/05/2024

Rădăuțiul, raiul acoliților lui Loghin

Scris de Florin Cotos


  • Timp de trei ani, Rădăuțiul a fost teren fertil pentru un grup restrâns de privilegiați, apropiați și lăudători ai lui Loghin.
  • Personaje fără căpătâi, impostori, profitori de ocazie au reușit să se pricopsească, profitând de administrația Loghin.
  • Speriați că-și pierd privilegiile, acoliții l-au scos pe Loghin din birou, la întâlniri cu electoratul.

Timp de trei ani, Rădăuțiul a fost căpușat de apropiați ai primarului Loghin, care au găsit teren fertil pentru a se pricopsi. Fără calități politice sau administrative, cel mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani, Bogdan Andrei Loghin, a reușit să îndepărteze din jurul lui toate persoanele care-l incomodau, în locul acestora fiind aduse tot felul de personaje care s-au conectat imediat la resursele municipiului. „Managementului resurselor umane” din rușinosul mandat al numitului Bogdan Andrei Loghin are efecte vizibile pentru toată lumea: banii municipiului au fost cheltuiți aiurea, fără să aducă bunăstare populației municipiului, nu s-a finalizat niciun proiect serios, chiar dacă multe au fost inițiate de foști primari, Rădăuțiul a fost depășit de toate comunele învecinate la toate capitolele de investiții, aproape jumătate din drumurile municipiului sunt nemodernizate, celelalte au un grad ridicat de uzură, sistemul de termoficare a fost distrus printr-un management defectuos, serviciul de colectare transport gunoi a fost externalizat, investițiile în apă și canal sunt nesemnificative, iar proiecte de viitor nu există.

În tot acest timp, grupul apropiaților a profitat de toate oportunitățile oferite de inabilitățile administrative și politice ale numitului Andrei Bogdan Loghin. Societatea municipiului, SC Servicii Comunale, a devenit imediat teren de manevră pentru acoliții lui Loghin. Sumele generoase livrate de primărie pentru lucrări îndoielnice erau imediat direcționate spre firmele prietene. Scheme financiare ingenioase (n.r. scheme cunoscute de cei care au ținut sub observație activitatea lui Loghin) au fost elaborate pentru ca banii municipiului să ajungă la cine trebuie. Lucrări care trebuiau să producă bunăstare Rădăuților au fost astfel gestionate încât au adus beneficii importante acoliților, fără să-i pese cuiva că au generat disconfort și frustrare locuitorilor municipiului.

Lista acoliților lui Loghin este una pestriță. Întâlnim aici personaje fără căpătâi, impostori, profitori de ocazie, dar și persoane instruite care au profitat de ocazie să se pricopsească. Niciun domeniu care are legătură cu administrația locală nu a scăpat de acoliții lui Loghin. Fie că vorbim de angajări în aparatul propriu, fie că vorbim de poziții în structurile subordonate Consiliului Local, acoliții lui Loghin și-au făcut loc și s-au îmbuibat, în ultimii trei ani, din averea Rădăuților.

  • Loghin, trimis pe teren de profitorii sistemului

Îngrijorați că-și vor pierde privilegiile imediat după alegerile locale, acoliții l-au scos pe Loghin din birou, la întâlniri cu electoratul. Trimis să dea socoteală alegătorilor, după trei ani în care s-a izolat de orice opinie critică, cel mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani a putut constata că nu mai stârnește niciun interes în rândul rădăuțenilor. Întâlnirile de la Piața Mică și din cartierul Obor, zone considerate „fieful lui Loghin”, au demonstrat că sprijinul pentru actualul primar este din ce în ce mai mic, perspectiva pierderii alegerilor fiind tot mai clară pentru multă lume.

Oricum, „cântecul de lebădă” inițiat în direcția „posibilului câștigător” arată că acoliții își caută deja loc pe unde să părăsească corabia care se scufundă, pentru a-și conserva privilegiile și după ce Loghin va pierde alegerile. Rămâne de văzut dacă cei care candidează acum pentru postul de primar își doresc în jurul lor personaje fără căpătâi, impostori, profitori de ocazie, sau persoane instruite puse pe căpătuială din averea Rădăuților…

Florin Cotos