06/12/2021

Rădăuțenii au rămas din nou fără căldură și apă caldă

Scris de Florin Paiu


Problemele legate de alimentarea cu gaz metan a municipiului Rădăuți, care erau date ca rezolvate la nivel declarativ acum trei săptămâni, au reapărut brusc în actualitate, „cadou” de Moș Nicolae pentru mare parte din locuitorii orașului.

De luni, din jurul orei 15.30, Nord Gaz a sistat din nou furnizarea gazului necesar producerii agentului termic pentru că… nu a încasat sumele pe care le are de recuperat.
Informația a fost confirmată oficial de Petre Erculescu, director general al Nord Gaz, firma care furnizează gazul metan pentru centrala orașului.
”Am luat această decizie pentru neplata datoriei mai vechi, de 6,8 milioane de lei, și până nu vom clarifica situația nu vom relua furnizarea gazului metan. Sunt în drum spre Rădăuți pentru a discuta cu autoritățile locale de acolo”, a declarat Petre Erculescu pentru Monitorul de Suceava.

În urmă cu mai puțin de o lună de zile, printr-o Hotărâre de Guvern, municipiul Rădăuți a primit suma de 7 milioane de lei pentru a stinge datoriile către Nord Gaz. Din suma totală s-a virat către SC Servicii Comunale SA doar suma de 1,7 milioane de lei, însă nici măcar acești bani nu au ajuns la Nord Gaz. Asta pentru că Servicii Comunale Rădăuți, societatea rădăuțeană la care consiliul local este acționar 100%, are poprire pe conturi din partea ANAF. Imediat ce banii au intrat în cont, ANAF și-a tras datoriile.
Restul banilor alocați de Guvern sunt în continuare în contul Primăriei Rădăuți. Viramentul nu s-a făcut probabil tot din cauza acestor datorii ale Servicii Comunale. Se aștepaptă o reacție oficială din partea administrației locale din Rădăuți.

Întreruperea furnizării gazului metan afectează peste 4.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat. Sunt afectate și 13 instituții publice, printre care școli și grădinițe, dar și 134 de agenți economici.

Florin Paiu