03/10/2021

Protest de o amploare fără precedent pe străzile din Rădăuți

Scris de Florin Paiu


Peste 2.000 de oameni, chiar 3.000 la un moment dat, au participat la un protest de o amploare fără precedent în municipiul Rădăuți. S-a protestat zgomotos, dar pașnic în general, contra restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, contra purtării măștii de protecție dar și a vaccinării.

Amploarea protestului s surprins pe toată lumea, inclusiv forțele de ordine, care nu au avut nici o șansă de a dispersa mulțimea.
Pe străzile din Rădăuți s-au auzit, până târziu în noapte, lozinci precum “Libertate!”, “Jos masca!”, “Jos Guvernul!”, “Demisia!”, “Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, “Fără vaccin!”, “Stop certificatului verde!”.


Foarte muți dintre participanți au fost din comunele de lângă Rădăuți, inclusiv de la Vicovu de Sus. În majoritate tineri, aceștia s-au mobilizat unul pe altul pe rețelele de socializare s-au urcat câte trei-patru în mașini și au venit la protest.

Protestatarii s-au manifestat zgomotos și în fața casei primarului din Rădăuți, Bogdan Loghin, unde au scandat demisia și Jos PNL.

Din păcate, a fost și un incident care putea degenera în ceva mult mai grav. Un tânăr a leșinat după o intervenție a jandarmilor cu gaze lacrimogene. În acel clinci s-a folosit și o petardă de către un protestatar.

Punctul de vedere al Jandarmeriei Suceava cu privire la incident îl prezentăm integral mai jos:

”În jurul orei 19:05, un protestatar s-a urcat pe o mașină şi, la solicitarea forţelor de ordine, a refuzat să coboare. Doi jandarmi au intervenit și l-au dat jos de pe maşină, iar pe timpul acţiunii, câţiva protestatari s-au grupat în jurul celor doi jandarmi. Pentru a permite celor doi jandarmi să revină în dispozitiv, echipa trimisă în sprijin a fost nevoită să folosească spray-ul iritant lacrimogen.
Pe timpul acestei acţiuni, un protestatar a aruncat o petardă către forţele de ordine, o persoană participantă la protest fiind rănită. Aceasta a fost preluată de un echipaj S.A.J., care i-a acordat îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol.
Cei doi bărbaţi implicaţi în acest incident (cel care a folosit petarda şi cel care s-a urcat pe maşină) au fost identificaţi de forțele de ordine, urmând a se lua măsurile legale
”.

Florin Paiu